bezár
 

irodalom

2018. 06. 27.
Bada Dada est a Merszben
Őszinte gyöngyszemek 2.
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Tizenkét éve, július 4-én, röviddel 44-ik születésnapja előtt, rákoskeresztúri műtermében öngyilkos lett Bada Tibor (Újvidék, 1963 – Budapest, 2006), művésznevén Bada Dada, korunk meghatározó erejű, undorgrund művésze: költő, festő, zenész, performer. Tolnai Ottó, a symposionisták vezéregyénisége és a kortárs magyar irodalom klasszikusa, „ősavantgárdnak” nevezte. Lírai és képi világa a dadaista stílus megújítása, melyet „őszinte és kőkemény” szókimondás, szarkasztikus humor és totálisan gyermeki létfilozófiai jellemez. Munkái ezer szállal kapcsolódnak az elhagyott újvidéki ifjúkor világához, amiből nem tudott és nem is akart kilépni. A nagyváros sem változtatta meg világlátását, csak árnyaltabbá, kíméletlenebbé és keserűbbé tette. Minden alkotását átitatta a szertelen önkifejezés vágya, ami a kísérleti irodalom, festészet és zene utánozhatatlan mesterévé avatta.

BADA DADA REVIVAL 2018: emlékversek, átiratok, kollázsok, hamisítások

Írások: Brenner Zoltán, Debreczeny György, Fenyvesi Ottó, Ferdinánd Zoltán, Haynal Ákos, Varga Imre, Triceps a szerzők és/vagy az Opál Színház előadásában

DADA UNIVERZOOM

Hommage á Bada Dada emlékfilm vetítése (42’)

Vulgáris dalok és fennkölt gondolati líra, alterock és fonikus költészet, body art és vizuális kabaré, ördögi szólók és angyali dada kórus, nagycsoportos androgogika és kíméletlen közhelyek keverednek a barát és bohém Bada Dada emlékére készült filmben. Keserűségből született öröm, túl a pingvin-halálon és mókus-álmon. A „tűrhetetlen idióta” és „megváltó zseni” őszinte gyöngyszemeit revitalizáló zenés doku egyetlen szemet és poharat sem hagy szárazon. Talpra magyar dadagárd!

Szereplők: Bada Dada, Lj Bianca, Horák Alíz, Juszuf, Fehér Ferenc és a Black-Black Galéria közönsége. Versek: Bada Dada. Zene: Jugoszláviai Tudósok, Braaxtaal, Električni orgazam. Operatőr: Gas. Vágó: Gly. Rendezte: Triceps vs Gas

 

Időpont: 2018. június 29. (péntek), bejövetel: 18h., program: 20h

Helyszín: Mersz Klub, Budapest VIII., Csobánc u. 10.

(szuterén utcai helyiség, vasajtóval)

A belépés ingyenes.

 

Az esemény fb-oldala:

https://www.facebook.com/events/826317114240452/

A helyszínen megvásárolhatók Bada Dada: Őszinte gyöngyszemek 1981–85 (összes versei 1.) című kötetének utolsó példányai (Bada Dada Alapítvány, Mersz könyvek 5., 100 példányos, 2.500 Ft).

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója

Más művészeti ágakról

gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés