bezár
 

zene

2018. 09. 07.
Goethe-érem Eötvös Péternek
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Goethe-érem Eötvös Péternek Augusztus 28-án Weimarban, Goethe születésnapján átadták a Német Szövetségi Köztársaság rangos kitüntetését, a Goethe-érmet. Eötvös Péter nevében lánya, Ann-Yi Bingöl vette át az elismerést - tájékoztatta a prae.hu művészeti portált az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány.

A Goethe-díjat a Goethe Intézet ítéli oda olyan szellemi nagyságoknak, akik kiemelkedő tevékenységet hajtottak végre a német nyelvért, a nemzetközi kulturális kapcsolatokért.

Klasszikus kedvencek 2018.

A Goethe-medált a Goethe Intézet Végrehajtó Bizottsága alapította meg 1954-ben, és a Német Szövetségi Köztársaság 1975-ben hivatalos kitüntetéssé nyilvánította. A díjátadó ünnepséget 2009 óta Weimarban rendezik meg június 28-án, Goethe születésnapján.

Az első kitüntetés óta 65 országból 348-an részesültek elismerésben. Korábbi díjazottak közt szerepel  Daniel Barenboim, Pierre Bourdieu, David Cornwell AKA John le Carré, Sir Ernst Gombrich, Lars Gustafsson, Heller Ágnes, Petros Markaris, Sir Karl Raimund Popper, Jorge Semprún, Robert Wilson, Neil MacGregor, Helen Wolff and Irina Shcherbakova.

Goethe-emlékérem

Eötvös Péter 1966-ban Budapestről Boppardba utazott, három hónapig a göttingeni Goethe Intézetben tanult, majd két évig Kölnben karmesteri tanulmányokat folytatott. Új volt számára a nyelv, az emberek teljesen máshogy gondolkoztak. 

A 90-es években átgondolta a nagy kulturális katasztrófákat. Ebben az időszakban komponálta meg az Atlantis és a Seven is című műveit.

Feladatának érzi, hogy az ismeretei által hatást gyakoroljon. Létrehozott egy alapítványt, mert fontosnak véli a közös megtapasztalást és tanulást. Jelenleg a Luzerni Fesztiválon dolgozik, Stockhausen Inori című nagyszabású művét fogja vezényelni, valamint szeptember 1-én mutatta be Matthias Pintscher vezényletével a Lucerne Festival Academy Zenekara Eötvös Péter új nagyzenekari művét Reading Malevich címmel.

Fotó: Stekovics Gáspár

nyomtat

További írások a rovatból

PHILharmony - a kendőzetlen kritika, 1. rész
Kirándulás a kintből a bentbe az Arcus Temporum Fesztiválon
Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 12. és 14.
Donizetti: Rita - A hagyományteremtő vacsoraopera

Más művészeti ágakról

színház

Provokálnak, tehát vannak Provokálnak, tehát vannak
Pintér Béla és Társulata: Jubileumi Beszélgetések
irodalom

Érvényes-e még? Érvényes-e még?
Petri György összegyűjtött versei újratöltve
színház

Otthonos boldogtalanság Otthonos boldogtalanság
A Patika az Örkény Színházban
Molnár T. Eszter legújabb könyvének bemutatója a Bartók Pagonyban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés