bezár
 

irodalom

2018. 09. 26.
Csehy Zoltán kapja a Csáth Géza-díjat
A Neurológiai Klinika elé vonul a FISZ: a szervezet idén harmadik alkalommal adja át a Csáth Géza-díjat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Csehy Zoltán kapja a Csáth Géza-díjat Október 6-án, szombaton sűrű program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége rendhagyó díjátadóján Budapesten, tudatta a FISZ a prae.hu művészeti portállal. A 16 órakor kezdődő program első pontjaként Csehy Zoltán költő, irodalomtudós, operarajongó veheti át a harmadik alkalommal kiosztásra kerülő Csáth Géza-díjat a Neurológiai Klinika előtt (1083 Bp., Balassa J. utca 6.). Az átadót követően, 17:30-tól a Horánszky utcai LUMEN-ben, az idén 20 éves FISZ kritikusai tusáznak a szervezet történetének korábbi líraköteteiről (Farkas Wellmann Éva, László Noémi és Szőllőssy Balázs művei), majd sor kerül a Csáth Géza-díj Wikipédia-szócikkének ünnepélyes leleplezésére. A rendezvényt a FISZ Szöveghullám elnevezésű irodalmi turnéjának felolvasói zárják a Hoppál Mihály BassPoetry társaságában.  Az eseményre idén is Kellermann Viktória készített kollázsokat, melyek szintén megtekinthetők lesznek.

2018-ban a kuratórium konszenzusos döntése alapján nagy hatású, kockázatvállaló, az antik poétikai hagyományokat a neoavantgárd és a hermetikus líra eljárásaival ötvöző költészetéért, páratlan, hiánypótló, évezredek kulturális örökségén átívelő műfordítói munkásságáért, operatörténeti monográfiájáért, oktatói, tehetséggondozói erőfeszítéseiért és Rosmer János (eddig ismert) életművének létrehozásáért Csehy Zoltán József Attila-díjas költő, műfordító, egyetemi oktató részesül a bizarr elismerésben.

 

A kizárólag adományokból alapított Csáth Géza-díjat – amely mellé fél disznót és egy névre szóló hentesbárdot kap a díjazott – első ízben kabai lóránt költő, szerkesztőnek ítélte oda a kuratórium 2016. december 15-én, másodízben Orcsik Roland költő, irodalomszervezőnek 2017. szeptember 11-én. A díj átadásának helyszíne évenként változik: egyszer a budapesti Neurológiai Klinikánál, Csáth Géza agyvelejének, szívének és májának nyughelyén, másszor Csáth Géza szabadkai szülőházánál sorakozik fel díjazott és kuratórium. A díjjal az alapítók a hazai díjazási rendszer és kulturális élet anomáliáira is szeretnék felhívni a figyelmet. A Csáth Géza-díj alapításának ötlete Zoran Gaši macedóniai születésű, albán származású, szerbiai költőtől és képzőművésztől származik. Az újvidéki Új Symposion folyóirat alkotóival jó kapcsolatot ápoló Gaši még a nyolcvanas években állt elő a kiemelkedő avantgárd alkotóknak szánt díj ötletével, mely jól illeszkedik Csáth Géza irodalmi munkásságához és mítoszához. Mindebből ezidáig semmi nem lett. Most azonban a díjat olyan kísérletező alkatú, széles látókörű költő, író, irodalomtörténész, műfordító érdemelheti ki, akinek a munkássága méltó Csáth Géza szellemiségéhez. A díj megvalósulásának aktualitását a hazai kulturális életben érzékelhető eltolódás, a magánmecenatúra hiánya adja: a díjat kizárólag magánszemélyek, az adott év kuratóriumának tagjai finanszírozzák. A kuratórium tagjai a Fiatal Írók Szövetsége nyári táborának nulladik napi mindenkori résztvevői.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról
irodalom

Vaktérkép


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés