bezár
 

zene

2018. 11. 16.
Vadim Gluzman lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vadim Gluzman lép fel a Nemzeti Filharmonikusokkal Vadim Gluzman hegedűművész lép színpadra a Hamar Zsolt vezényelte Nemzeti Filharmonikus Zenekarral vasárnap a budapesti Müpában.

Vadim Gluzman egy 1690-es Stradivari mesterhegedűn, az úgynevezett Ex-Leopold Aueren Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét adja elő. A hangverseny nyitószáma Schubert legnépszerűbb kompozíciója, a Rosamunda-nyitány lesz, a programot Brahms II. szimfóniája zárja.

Klasszikus kedvencek 2018.

Csajkovszkij 1878 tavaszán komponálta Hegedűversenyét, amelyet Auer Lipótnak dedikálva jelentetett meg. Auer a hegedűszólam bizonyos részeit hangszerszerűtlennek találta és szerette volna átdolgozni, de nem volt rá ideje, így az 1879 márciusára kitűzött bemutató elmaradt, s híre ment, hogy Csajkovszkij hegedűversenye játszhatatlan. Végül Adolf Brodszkij orosz hegedűművész vállalkozott a kompozíció bemutatására, a szerző később neki ajánlotta a darabot. A sikeres előadások után Auer belátta tévedését, és több alkalommal előadta a művet.

Schubert művét helyesebb volna Varázshárfa-nyitányként emlegetni, hiszen eredetileg ehhez az 1820-ban keletkezett meseoperához írta. A varázshárfa nyolc előadás után lekerült a műsorról, és azon nyomban elfelejtették. Nyitányát a kiadó kapcsolta össze a Rosamunda-kísérőzenével majdnem harminc évvel Schubert halála után, s azóta viseli ezt a nevet. 

Johannes Brahms 2. szimfóniáját 1877-ben, a Wörthi-tó melletti Pörschachban komponálta. A festői tó és a karintiai táj szépsége bizonyára közrejátszott a mű derűs alapkarakterének megszületésében, de a szimfóniából nem hiányzik a komoly, sőt drámai hangvétel vagy a melankólia sem. A mű széles hangulati skálát jár be a pasztorális kezdéstől a diadalmas befejezésig.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Nagy Csaba és Sárai Gábor lantduettje a Régi Zene Napján
zene

Omega Tűzvihar: országos sportcsarnok turné Omega Tűzvihar: országos sportcsarnok turné
2019. március 29. (péntek), 19.00, Pécs-Lauber Dezső Sportcsarnok
Slayer, Final World Tour, Bécs, Wiener Stadthalle, 2018. november 23.

Más művészeti ágakról

film

Én vagyok Vasember Én vagyok Vasember
Bosszúállók: Végjáték
Justin Baldoni: Két lépés távolság
art&design

Publikus '90-es évek Publikus '90-es évek
A Publikus magánügyek. A 90-es évek művészete magyarországi magángyűjteményekben című kiállításról a szentendrei MűvészetMalomban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés