bezár
 

zene

2019. 01. 10.
Különleges koncerttel kezdik az új évet az MR Szimfonikusok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges koncerttel kezdik az új évet az MR Szimfonikusok A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa január 15-én a Zeneakadémián a két Haydn testvér remekműveit adják elő.

A január 15-i koncerten a Gyermekkórus adja elő Michael Haydnnak a kicsiny mártírok emlékére írt két oratóriumát, a szerző C-dúr trombitaversenyét pedig Borsódy László fogja megszólaltatni. Az aprószentekhez kapcsolódva Joseph Haydn két műve is felcsendül az esten: A Megváltó hét szava a keresztfán című oratórium részletei, valamint az e-moll (Gyász) szimfónia. A zenekart és a gyermekkórust korunk egyik legjobb egyházzenei szakértője, Martin Haselböck fogja vezényelni, közreműködik Zemlényi Eszter, Ducza Nóra és Meláth Andrea (ének). A koncerttel az aprószentekre emlékeznek.

Klasszikus kedvencek 2018.

A Bibliából ismert történet szerint a háromkirályok meglátogatták Heródest, a zsidók királyát és elmondták neki, hogy Betlehemben születik meg a zsidók új királya. Ettől Heródes megijed, kéri a háromkirályokat, később térjenek vissza hozzá és erősítsék meg a hírt, de azoknak látomásuk van, nem mennek vissza. Heródes meggyilkoltatja Betlehemben és környékén a két év alatti gyermekeket, őket hívjuk aprószenteknek.

Több mint figyelemreméltó és különös, hogy egy kelet-ausztriai kis falu bognármesterének két fia, Joseph és Michael Haydn beírta magát a zenetörténet aranylapjaira. Michael, az ifjabb Joseph árnyékában "húzta meg magát" az elmúlt kétszáz évben, holott egészen rendkívüli, főleg egyházzenei szerző volt Salzburgban. Ahogy Joseph Haydn Esterházy Miklós herceget szolgálta Eszterházán három évtizeden át, úgy Michael a salzburgi érsek alkalmazásában dolgozott.

A kép forrása: pixabay.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

zene

Az iguána sikolya Az iguána sikolya
Iggy Pop on/off
Mark Rothko lemezborítók
Nagy Csaba és Sárai Gábor lantduettje a Régi Zene Napján
Carmen az Erkel Színházban

Más művészeti ágakról

David Wark Griffith: Letört bimbók
Sajtótájékoztató Enyedi Ildikó új filmjéről, A feleségem történetéről
színház

Horror Otthon Horror Otthon
A Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet szakos hallgatóinak előadása


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés