bezár
 

zene

2019. 01. 10.
Különleges koncerttel kezdik az új évet az MR Szimfonikusok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Különleges koncerttel kezdik az új évet az MR Szimfonikusok A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Gyermekkórusa január 15-én a Zeneakadémián a két Haydn testvér remekműveit adják elő.

A január 15-i koncerten a Gyermekkórus adja elő Michael Haydnnak a kicsiny mártírok emlékére írt két oratóriumát, a szerző C-dúr trombitaversenyét pedig Borsódy László fogja megszólaltatni. Az aprószentekhez kapcsolódva Joseph Haydn két műve is felcsendül az esten: A Megváltó hét szava a keresztfán című oratórium részletei, valamint az e-moll (Gyász) szimfónia. A zenekart és a gyermekkórust korunk egyik legjobb egyházzenei szakértője, Martin Haselböck fogja vezényelni, közreműködik Zemlényi Eszter, Ducza Nóra és Meláth Andrea (ének). A koncerttel az aprószentekre emlékeznek.

Klasszikus kedvencek 2018.

A Bibliából ismert történet szerint a háromkirályok meglátogatták Heródest, a zsidók királyát és elmondták neki, hogy Betlehemben születik meg a zsidók új királya. Ettől Heródes megijed, kéri a háromkirályokat, később térjenek vissza hozzá és erősítsék meg a hírt, de azoknak látomásuk van, nem mennek vissza. Heródes meggyilkoltatja Betlehemben és környékén a két év alatti gyermekeket, őket hívjuk aprószenteknek.

Több mint figyelemreméltó és különös, hogy egy kelet-ausztriai kis falu bognármesterének két fia, Joseph és Michael Haydn beírta magát a zenetörténet aranylapjaira. Michael, az ifjabb Joseph árnyékában "húzta meg magát" az elmúlt kétszáz évben, holott egészen rendkívüli, főleg egyházzenei szerző volt Salzburgban. Ahogy Joseph Haydn Esterházy Miklós herceget szolgálta Eszterházán három évtizeden át, úgy Michael a salzburgi érsek alkalmazásában dolgozott.

A kép forrása: pixabay.com

nyomtat

További írások a rovatból

Sziget Fesztivál, 2018., augusztus 12. és 14.
Donizetti: Rita - A hagyományteremtő vacsoraopera
Várakozáson felül teljesített az Exhumed

Más művészeti ágakról

Szendi Nóra: Természetes lustaság, Pesti Kalligram, 2018
színház

Kinek az ügye? Kinek az ügye?
Az ügy – avagy a Normális Eljárás a Katona József Színházban
A győri RÉV Színház előadása a Három Holló Kávézóban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés