bezár
 

színház

2019. 01. 29.
Budapesten a tatabányai Macbeth
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapesten a tatabányai Macbeth Ősszel Tatabányán, a Jászai Mari Színházban mutatták be a Macbethet Szikszai Rémusz rendezésében, január végétől pedig a koprodukciós partner színházában, a Szkénében lesz látható január 29-én és 30-án, február 12-én és 13-án, illetve március 12-én és 13-án este 7 órától.  

Shakespeare négy nagy tragédiája közül a Macbethet írta utoljára, és bár terjedelmében jelentősen elmarad a korábbiaktól, sötét és sűrű atmoszférája a szerző egyik legtöbbet játszott darabjává avatta. Ehhez persze a valós történelmi események és a legendák terjedése éppúgy hozzájárultak, ahogyan a kísérletezés igénye is. Ezúttal ugyanis – a Hamlettől és a Lear királytól eltérően – egyedül Macbeth áll a történet középpontjában, pontosabban Macbeth lelki vívódása, a természetfeletti, gonosz erőkre adott pszichikai és tettleges válaszai, azaz a megkísértett és bűnbeesett ember erkölcsi-morális átalakulása.

Szkéné színház

Ez az átalakulás foglalkoztatta Szikszai Rémuszt is, aki már mindkét színházban igen otthonosan mozog: a Jászai társulatával először a Tartuffe-ben dolgozott együtt, aztán következett a szintén koprodukciós Kutyaharapás, majd Az imposztor, a Szkénében pedig – a már említett gengszterdráma mellett – évek óta nagy szakmai és közönségsiker övezi a Caligula helytartóját és az I. Erzsébetet is. Ez az otthonosság azonban nem egyenlő a rutinnal, mi több, Szikszai ezúttal tudatosan formálta át rendezői eszköztárát, előadását ezzel a fizikai színházhoz közelítve.

A szövegkönyvet is jegyző rendező nem csak formanyelvében, de a darabértelmezésében is eltér a szokásos sémáktól, a Macbeth ugyanis ezúttal nem elsősorban hatalomközpontú tragédiaként jelenik meg, hanem egy végzetes szerelem következményeként – és ennek a szerelemnek válik „díszletévé” a politika.

Macbeth1

Szikszai Rémusz vizualitásában is markáns előadásnak álmodta meg a Macbethet, amiben segítségére volt Fekete Anna díszlettervező – aki szintén ismerős terepen mozog, gondoljunk csak a Hegymegi Máté rendezte szkénés Woyzeckre és Kohlhaasra, vagy a rendszeresen itt vendégeskedő tatabányai A mi osztályunkra –, illetve Kiss Julcsi jelmeztervező, aki voltaképpen állandó munkatársként dolgozik mellette.

A jól sikerült színházi találkozásnak természetesen erős előszele volt, hiszen Szikszai Rémusz és Nagypál Gábor korábban is nagy sikerrel dolgozott együtt, gondoljunk csak a Vádli Alkalmi Színházi Társulás előadásaira, a már említett I. Erzsébetre, a Caligula helytartójára vagy a Kutyaharapásra – utóbbi két előadásban a Banquót játszó Király Attila is látható. Izgalmas ellenpont emellett, hogy míg évad elején, a Hegymegi Máté rendezésében bemutatott Woyzeckben Nagypál a delejes hatalma teljes tudatában lévő – és azt messzemenőkig kihasználó – Tamburmajort alakította, addig januárban Macbethként egy jóval érzékenyebb, vívódóbb, voltaképpen önmaga által legyőzetett királyt formál a Szkéné színpadán.

macbeth2

a Jászai Mari Színház és a Szkéné Színház közös előadása

William Shakespeare: Macbeth

a szöveget

SZABÓ LŐRINC/KÁLLAY GÉZA/SZABÓ STEIN IMRE

fordításai alapján készítette

Szikszai Rémusz

 

Budapesti bemutató: 2019. január 29-30. 19h, Szkéné Színház

További előadások: február 12-13. / március 12-13., Szkéné Színház

 

Személyek

NAGYPÁL GÁBOR

DANIS LÍDIA

CRESPO RODRIGO

DÉVAI BALÁZS

FIGECZKY BENCE

KARDOS RÓBERT

KIRÁLY ATTILA

MARÓTI ATTILA

MIKOLA GERGŐ

PILNAY SÁRA

SZAKÁCS HAJNALKA

CRESPO ANTONIO

 

JELMEZ:        KISS JULCSI                                              

DÍSZLET:      FEKETE ANNA

ZENE:             KÁKONYI ÁRPÁD                                   

MOZGÁS:     KIRÁLY ATTILA

FÉNY:            GERGELY ERZSÉBET/MERVEL MIKLÓS

HANG:           PIROSKA ÁDÁM/MOLNÁR PÉTER

SÚGÓ:            SZÉPLAKY PETRA            

ÜGYELŐ:      PÁSZTOR GÁBOR

RENDEZŐASSZISZTENS: TÓTH BIANKA

RENDEZŐ:   SZIKSZAI RÉMUSZ

 

Bemutató a Jászai Mari Színházban: 2018. október 20.

Képek forrása: Sajtóanyag

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Loupe Színházi Társulás: Bármi lehetséges, ha elég erősen gondolsz rá
A szexuális nevelés hiánya és TikTok a Nemzetközi Roma Színházi fesztiválon

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés