bezár
 

színház

2019. 03. 13.
A Hold gyermeke - Lírai opera egy felvonásban
„Nagyon mai és nagyon ősi” - saját operával ünnepel Budapest legnagyobb improvizációs kórusa
Tartalom értékelése (3 vélemény alapján):
A Hold gyermeke - Lírai opera egy felvonásban Vadonatúj, külön erre az alkalomra írt a cappella operát mutat be tizedik születésnapja alkalmából a Csíkszerda kórus Budapesten. A Hold gyermeke hangszerkíséret nélkül, a kóruscsalád több mint háromszáz énekhangján 4 szólistával szólal meg 2019. április 6. és 14. között összesen nyolc alkalommal a Rhema Konferencia Központban.

A Hold gyermeke egy ősi történet mai formába öntve. Szereplői akár a mítoszok és legendák hősei: A Nő, a Férfi, a Gyermek és a Hold. A libretto a Csíkszerdához kötődő költő és kritikus, Molnár Illés munkája. A történet elemei – a magány, a szerelem, a féltékenység és az örök küzdelem a nálunk nagyobb, kozmikus erőkkel – mindig ismerős, mindig aktuális hétköznapi témák. Az opera története és zenei világa így éppen olyan, mint a kórus maga: egyszerre nagyon befogadható és mégis sokszínűen titokzatos.

Szkéné színház

Egy extravagáns karnagy-zeneszerző Tóth Árpád, a közösségi éneklés TED-videókból is ismert apostola, a kórus karnagya és a kreatív közösség szellemi vezetője zeneszerzőként jegyzett már oratóriumot, számtalan, a Kórusok Éjszakáján is énekelt dalt, operaszerzőként most mutatkozik be. Művei a kortárs zene skáláján a szerethető, könnyen megközelíthető irányt képviselik.

A Csíkszerda Magyarország egyik legkülönlegesebb kórusa: csíkos fellépőruháik, széles, a népdaloktól a barokkon át a kortársig terjedő repertoárjuk és kreatív előadásmódjuk mellett az igazi védjegyük a hangfürdőszerű, beépített improvizációkkal tűzdelt éneklés. Egyben kreatív önszervező közösség is, amely nem csak énekelni jár össze, de mindent saját erőből szervez meg magának, a próbákon, a közös táboron át az előadások marketingjéig és a díszletekig. A Csíkszerda nevéhez kötődnek a legszerethetőbb budapesti kórsufesztiválok, a Nyári és Téli Kórusok Éjszakája is.

A Hold gyermeke

További információk, illetve jegyek elővételben a csikopera.hu oldalon érhetők el.

Képek: csikopera.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés