bezár
 

színház

2019. 03. 31.
dunaPart: 5. alkalommal
5. alkalommal rendezi meg a Trafó Kortárs Művészetek Háza a kortárs magyar előadó-művészeti platformot
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
dunaPart: 5. alkalommal 2008-ban az alábbi felismeréssel fogalmazódott meg Gáspár Mátéban és Szabó Györgyben egy olyan hiánypótló esemény gondolata, amit először a Krétakör és a Trafó szervezésében rendeztek meg dunaPart – Kortárs Magyar Előadó-művészeti platform címen.

A platform célja azóta és az idei 5. alkalommal is változatlan: a független magyar előadóművészeti szcéna feltörekvő generációinak és háttérintézményeinek bemutatása, nemzetközi piacra lépésük elősegítése, valamint kapcsolatok kiépítése. A 10 éves kapcsolati hálónak, valamint a széleskörű és személyes promóciós munkának köszönhetően 2017-ben már 39 országból 122 neves programszervezőkből, fesztiváligazgatókból, menedzserekből és kritikusokból álló szakértő gárda érkezett Budapestre, hogy egy négynapos intenzív esemény-sorozaton vegyenek részt.

Szkéné színház

Megnyitó a Trafóban.


A szervezők és a kritikusokból álló kurátorok (idén Bálint Orsolya, Herczog Noémi, Jászay Tamás, Komjáthy Zsuzsa, Králl Csaba és Varga Anikó) minden alkalommal olyan előadásokat hívnak meg a művészeti programba, amelyek a szűk szakmai és hazai környezetükből kiszakítva nemzetközi színtéren is releváns és befogadható formával, továbbá tartalommal és üzenettel bírnak. A korábbi években ez sikeresnek bizonyult, hiszen számos külföldi turné is a dunaPartoknak köszönhetően valósult meg. A meghívott vendégek pedig érzékeny és aktuális lenyomatát kapják a mai magyar társadalmi és előadó-művészeti állapotoknak, és olyan helyi partnerekre lelhetnek, akikkel érdemes és lehetséges együttműködni. Az egyes alkotócsoportok és az egész terület fejlődése szempontjából is létfontosságú elősegíteni a művészek integrációját az európai- és világpiacra, s ehhez a személyes találkozón keresztül vezet a legrövidebb út.

Magyar akác (részlet az előadásból)

A negyedik dunaParton a szakemberek körében a színházi előadások közül az egyik legnagyobb sikert az azóta számos fesztiválon (Festival Off Europa, BOZAR, a bázeli Theaterfestival, a grazi Steirischer Hebst) megforduló Magyar akác című előadás aratta, amiről a nachtkritik újságírója, Esther Slevogt is beszámolt:


 „Mint egy akácfa: nem csak magyar nemzeti szimbólum, hanem főszereplője a Magyar akácnak, mely a legszellemesebb, legviccesebb, legköltőibb és politikailag legpontosabb előadása a 4. dunaPartnak, annak a budapesti kortárs művészeti szemlének, melyre egész Európából, az USA-ból és Kanadából számos újságíró és kurátor érkezett november 29. és december 2. között. Bizonyos értelemben a magyar (kortárs) független színház is egy különleges, egyedi, jellegzetes, csak Magyarországra jellemző dolog, amelyről a magyarok ismertek a világban.”

A sok évnyi munka meghozta gyümölcsét, hiszen hasonlóan pozitívan fogalmazott többek közt a francia La Gazette és az American Theater is a magyarországi szemléről:

„A maga 30 előadásával és a szakma több mint 200, a világ különböző tájairól érkező képviselőjével a dunaPart mára már Közép-Európa egyik legfontosabb előadó-művészeti eseményének számít. A showcase célja természetesen elsősorban a forgalmazás, ugyanakkor a válogatás sokfélesége és minősége a kortárs magyar alkotók munkáinak legjavába enged betekintést.” Mathias Daval, La Gazette, 2017.

 

Megnyitó a Trafóban.

„A dunaPart platform programja az invenciózus társulati előadásoktól a kísérleti szóló táncprodukciókig terjedő széles skálán kínál átfogó képet a magyar színházi és táncélet új tehetségeiről.” Jim O'Quinn, American Theatre, 2017. december 24.

De nem csak a Magyar akác, több más társulat, előadás is komoly meghívásokat kapott a korábbi dunaPartoknak köszönhetően: a Pintér Béla és Társulata háromhetes amerikai turnéra utazott, Fülöp László, Kelemen Kristóf, Rózsavölgyi Zsuzsa és Valencia James is ott volt a németországi Festival Off Europán, Góbi Rita és a Hodworks az olmützi Flora Fesztiválon, Fülöp László a fent említett fesztivál mellett a TanecPrahan és a gdanski tánc fesztiválon is fellépett. Góbi Rita Zdarba, a Hodworks Szófiába is elvitte előadását, Marcio Kerber Canabarro és Molnár Csaba Tropical Escape c. duettje New Yorkba és Prágába, míg Simkó Beatrix és Jenna Jalonen kettőse Brüsszelbe és Avignonba jut el.

„Ha egy előadás kijut külföldre, annak mindannyiunknak örülni kell, mert az a magyar kortárstánc vagy színház nagykövete lesz, a néző abból általánosít a mi szcénánkat illetően.” – mondta Rácz Anikó főszervező a revizoronline-nak adott interjújában.

A hosszabb távú, koprodukciós együttműködésre nagyszerű példa a STEREO Akt, ami a 2015-ös dunaPartnak köszönhetően jutott el az új-mexikói Albuquerque-be és Baltimore-ba, ahol rangos díjat is nyert Promenád című előadásuk helyi változata: „Amellett, hogy az ilyen találkozások egy független társulatnak olykor a túlélést jelentik, lehetővé teszik azt is, hogy távlatosan, nagyobb léptékben merjünk gondolkodni. Ezek a reakciók pedig megerősítést jelentenek, hogy jó úton haladunk.” – mondja Boross Martin művészeti vezető.

A STEREO AKT Magyarország egyik legprogresszívebb kortárs színházi alkotócsoportja.

Az eltelt 10 év után nem csak a rendezvény nevét egyszerűsítették és egyben tágították a szervezők, az arculatot is megújították, a jelenlegi trendeknek megfelelően változtatták. Az előző logó színes körei a társulatok sokszínűségét jellemezte, az új logó három színe a műfajok triumvirátusát, az átmeneti színek pedig a műfajok keveredését, dinamikáját fejezi ki.

Az új honlap még átláthatóbb, még egyszerűbb, de hasonlóan innovatív lett, mint a korábbi, ezzel is elősegítve, hogy mind a magyar, mind a nemzetközi felhasználók könnyen eligazodjanak az idei programsorozat sokszínűségében.

Az idei eseményre, amire november 27. és 30. között kerül sor, a felhívás még nyitott, bárki jelentkezhet itt.

„Ha meghallom azt a szót, hogy Duna-part, nekem már sosem a folyó fog eszembe jutni. Hanem a felelősség, a tét. Hogy megugorjuk-e?” - mondja Barda Beáta, a Trafó igazgatója az 5. dunaPart szervezésének félidején.

A művészeti program listáját június végén hozzák nyilvánosságra.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban
Üvegcipő a Vígszínházban
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen

Más művészeti ágakról

Nils Frahm: Day
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés