bezár
 

zene

2019. 04. 24.
A PFZ évadzáró koncertje a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A PFZ évadzáró koncertje a Müpában A gordonkairodalom egyik legjelentősebb és leggyönyörűbb darabja lesz hallható a Müpában április 26-án este a Pannon Filharmonikusok bérletsorozatának záró koncertjén. A hangversenyen Antonín Dvořák  zeneműveit Alexander Buzlov orosz csellóművész szólaltatja meg, aki amellett, hogy neves zenei megmérettetések versenygyőztese, rendszeresen áll színpadra szólistaként a világ legismertebb koncerttermeiben. A zenekart Vass András, a Pannon Filharmonikusok állandó karmestere dirigálja.

Dvořák művein keresztül válik hallhatóvá "a cselló lelke" a Pannon Filharmonikusok bérletsorozatának évadzáró koncertjén. A cseh zeneszerző művei közül leginkább e két alkotásában, a nagyszabású h-moll csellóversenyében és VII. d-moll szimfóniájában érhető tetten a szenvedéllyel, hősiességgel, bensőségességgel teli, szélsőséges érzelmi állapotokat felvonultató érett romantika, mely miatt kihagyhatatlan estre számíthat a koncertre jegyet váltó közönség.

Érdekes, hogy ugyan a cselló igen régóta jelen van a zeneszerzők köztudatában, és ma is a közönség egyik nagy kedvence, mégis viszonylag kevés zeneszerző komponált rá versenyművet. Dvořák: h-moll csellóversenye pótolta a zeneirodalom egy hiányzó részét.

Vass András

„A mű töretlen népszerűsége annak változatos és megkapó dallamvilágából, nagyszabású, romantikus versenymű jellegéből adódik. A sokszor hirtelen jelentkező dinamika, szín- és hangulatváltások, a fájdalmas, nosztalgikus és derűs szakaszok egymásutánisága, a széles ívű dallamok hiteles megformálása és az intenzív zenei kifejezés folyamatos igénye minden csellóművészt komoly feladat elé állít.” – foglalta össze a darabról a koncert karmestere, Vass András.

A csellóverseny után elhangzó mű Vass András szerint a szerző legdrámaiabb alkotásai közé tartozik, melyen erőteljesen érződik Brahms hatása. „Dallamvilágának sokszínűségével, a hangulatváltások fluktuációjával és formavilágával erőteljes rokonlelkűséget mutat a csellóversennyel. Az intim pillanatoktól a sodró erejű heroikus küzdelmeken át a drámai tetőpontokig viszi a hallgatót, majd a forradalmi hangulatú utolsó tétel fényes dúr záróakkordjaival helyezi fel a koronát a kompozícióra. Mindezt olyan vonalvezetéssel és formai érzékkel prezentálja, mellyel minden kétséget kizáróan a példaképének tekintett Brahms nyomdokaiba lép.” – mondta összegezve a VII. d-moll szimfóniáról a dirigens.

Alexander Buzlov

Az előzetesen meghirdetett programmal ellentétben az est szólistája Alexander Buzlov orosz csellóművész lesz Marie-Elisabeth Hecker helyett. Buzlov pályája során a világ legjelentősebb csellóversenyein ért el első helyezést. A művész amellett, hogy hazájának legnevesebb koncerttermeinek állandó vendége, folyamatosan járja a világot: nemzetközi színpadokon játszik a komolyzene legismertebb együtteseivel és dirigenseivel.

A koncertre jegyek a Müpa jegypénztáraiban és online a jegymester.hu oldalon IDE kattintva vásárolhatók.

Fotók: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés