bezár
 

irodalom

2019. 05. 30.
Mik lesznek a Magvető Kiadó könyvheti újdonságai?
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Mik lesznek a Magvető Kiadó könyvheti újdonságai? A 90. Ünnepi Könyvhétre (jún. 13.-jún. 17.) sok más kiadó mellett, a Magvető is több újdonsággal várja a látogatókat. A következőkben az ő könyvheti ajánlatuk olvasható.  

Tóth Krisztina novelláinak névtelen főhősei mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Závada Pál új regénye 1944 életveszélyes tavaszán játszódik és a Weiss Manfréd Műveik örököseinek útjairól mesél. Schein Gábor sűrű, több szálon futó regénye arra keresi a választ, mit kezdhet az ember az életével: mi választ el és köthet össze embereket, akik szomszédai egymásnak, mégis idegenek a saját létezésükben. Az Időmérték sorozat Nádasdy Ádám megkapóan eleven verseivel és Pál Sándor Attila ízig-vérig mai kötetével folytatódik. A regényíró Sándor Iván újra esszékötettel jelentkezik: az elmúlt negyven évben született írások gazdag válogatása a korszak tekintetét próbálja kifürkészni. A könyvhétre megjelenik a Magvető Kiadó két nagy hagyományú antológiája: a Szép versek és a Körkép is.

 

tk

Tóth Krisztina katartikus novellái a korábbi műveknél élesebben mutatják meg az alárendeltség, a kirekesztettség stigmáit, az erőszak állomásait. Mások életébe pillantunk be, de a szövegek tükrében magunkra, a bennünk élő idegenre is ráismerünk. Rendszerint névtelen hősei ismerősek, mellettünk toporognak a liftben, mögöttünk loholnak a lépcsőházban. Felfigyelünk rájuk, ők pedig elkezdenek beszélni: egykor volt otthonokról, bizarr találkozásokról, évtizedes talányokról, kapcsolatokat szétfeszítő titkokról. Hogy egy lerobbant autó, egy rossz pillanatban megtett mozdulat, egy elveszettnek hitt táska, egy véletlen megváltoztat mindent. Pontosabban: megváltozott már minden, de csak most vesszük észre. A Fehér farkas című kötetről Szilasi László kérdezi a szerzőt június 12-én 19 órakor a Margó Irodalmi Fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 

zp

Závada Pál új könyvének hősei az ország legnagyobb vállalatbirodalmának, a Weiss Manfréd Műveknek az örökösei – a gazdasági, politikai és szellemi élet ismert szereplői és magánemberek, barátok és vetélytársak, nők és férfiak, sokrétű viszonyokból szőtt, nagyszabású rokonság. De minthogy többségük zsidó származású, és 1944 életveszélyes tavaszán vagyunk, az ő történetük – a családtagok roppant vagyona folytán – huszadik századi történelmünk egyik különleges, ismert esetévé válik. Ezt a históriát idézi föl a Hajó a ködben, amely mégis hamisítatlan Závada-regény: Hőseinek figyelme révén tudósít, megszólaltatja őket a túlélésért folytatott küzdelmeikben csakúgy, mint érzelmi válságaikban, miközben előtűnnek a megalkuvás, a csalás, az árulás vagy a helytállás példái. S míg a viták a rokonság közös sorsa körül forognak, annak is tanúi lehetünk, ki miért és hogyan dönt a maga üzleti és szívügyeiben, távozás és maradás dolgában – végső kérdésekben. Závada Pál új regényének bemutatója június 12-én 17 órakor lesz a Magvető Caféban. A szerzővel Dési János újságíró beszélget.

 

sg

Schein Gábor sűrű, több szálon futó regénye arra keresi a választ, mit kezdhet az ember az életével: mi választ el és köthet össze embereket, akik szomszédai egymásnak, mégis idegenek a saját létezésükben. Kiefer, a magányos és elszigetelt kisvárosi számtantanár fokozatosan kénytelen rádöbbenni arra, hogy addigi élete és hivatása tarthatatlan és értelmetlen. Egykor tehetséges matematikusként önként döntött úgy, hogy könyvtáros nővérével vidékre költözik, és a helyi középiskolában kezd tanítani. A csodabogárként elkönyvelt férfi nővére és munkája elvesztése után felszámolja korábbi életét, és egy város melletti viskóba költözik, hogy befejezze emberkísérletét – saját magán. A regény másik szála egy negyven felé közeledő házaspár krízistörténete. A tördelőként dolgozó Ágnes és férje, Zoltán, az akaratos ügyvéd házassága boldogtalan. A nő gyerekével a férfi apjához költözik a város melletti tanyára. Kiefer itt találkozik Zoltánnal és Ágnessel, s e találkozások őt magát is megváltoztatják. A Megleszünk itt című regényről a szerkesztő, Szegő János kérdezi a szerzőt a könyvbemutatón, június 16-án 18 órakor a Margó Irodalmi Fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 

ná

Nádasdy Ádám megkapóan eleven verseivel és Pál Sándor Attila ízig-vérig mai kötetével folytatódik a Magvető sorozata, az Időmérték. Nádasdy Ádám versei úgy szólnak hozzánk, ahogy a barátainkkal beszélgetünk: amikor váratlanul elmondanak valami bizalmasat, és mi tudjuk, hogy most a legtöbb, amit tehetünk, ha meghallgatjuk őket. Csakhogy Nádasdy verseinek olvasása közben nem is a szövegekkel, de magunkkal vagyunk figyelmesek: ha odafigyelünk rájuk, magunkról tudhatunk meg valami bizalmasat. A Jól láthatóan lógok itt megkapóan eleven verseskönyv a villanófényként felragyogó felismerésekről. A kötetről a Margó Irodalmi Fesztivál zárónapján, június 16-án 19 órakor László Ferenc beszélget Nádasdy Ádámmal.

 

PSA

Pál Sándor Attila Balladáskönyve ízig-vérig mai verseskötet, amely megmutatja, milyen teremtő, és ugyanakkor romboló erővel bír a hagyomány és az emlékezet. A fiatal költő versei az Arany János-i és a népballadákat szólaltatják meg ma is érvényes hangon. A balladák nemcsak közös történetek elmesélésére alkalmasak, de lehetőséget adnak arra is, hogy a lassan eltűnő falusi, paraszti kultúrára vessenek értő pillantást. A könyvet Pál Sándor Attila és Turi Tímea mutatja be június 15-én 18 órakor a Margó Irodalmi Fesztiválon a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

 

SI

A regényíró Sándor Iván újra esszékötettel jelentkezik: az elmúlt negyven évben született írások gazdag válogatása a korszak tekintetét próbálja kifürkészni. A jelen korszakét, de nem csak a jelen kérdéseivel. Az esszék mindig egy tágabb összefüggésrendszerben kívánják megfejteni az emberi sorskérdéseket, az időben és térben ismétlődő mintázatokra érzékenyen. Shakespeare, Proust, Kafka vagy Kertész Imre irodalmi művei miképpen jelezték előre azt, ami a történelemben később bekövetkezett? Milyen külön utat választott Füst Milán, Balassa Péter vagy Jancsó Miklós? A kötet esszéiből kiderül. A korszak tekintete című esszékötetről Bazsányi Sándor irodalomtörténész beszélget Sándor Ivánnal június 6-án 17 órakor a Magvető Caféban.

 

szép körkp

A könyvhétre megjelenik a Magvető Kiadó két nagy hagyományú antológiája is. Az előző év legjobb verseiből nyújt válogatást a Szép versek 2019, amelyet Tandori Dezső emlékének ajánlott a szerkesztő, Szegő János. A folyóiratok terméséből a legjobb novellákat Turi Tímea válogatta. A Körkép 2019 harminchat magyar író kisprózáját tartalmazza.

 

A képek forrása: lira.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Nils Frahm: Day
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés