bezár
 

film

2019. 09. 22.
A CineFesten debütált a Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilm
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A CineFesten debütált a Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilm Három magyar film is szerepelt a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs nevű új szekciójában, Lerner János dokumentumfilmjét, a Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című alkotást pénteken mutatták be Miskolcon.

Lerner János dokumentumfilmje a Kilimandzsáró vidékére kalauzolja el a nézőt és mozaikszerűen eleveníti fel Széchenyi Zsigmond vadász, író életének legjelentősebb, sorsdöntő epizódjait.

A rendező a filmbemutató előtt az M5 kulturális csatorna Kult30 című műsorában kiemelte, hogy amióta Széchenyi Zsigmond 1963-64-ben utoljára Afrikában járt, nagyon sok minden megváltozott a kontinensen, bár a nagy utazó legelső, 1928-29-as utazását követően, 1933-ban is már azt írta, hogy pár év alatt nagyon átalakult Afrika.

Lerner János, aki 30 évvel ezelőtt is több alkalommal járt Afrikában, a változás érzékeltetésére példaként említette, hogy Kenya népessége Széchenyi korához képest hétszeresére duzzadt, felhőkarcolók épültek Nairobiban, vadállatokat pedig ma már jószerivel csak nemzeti parkokban lehet látni.

HIRDETÉS

banner

Vida József producer szerint az alkotás visszaadja azt, ami Afrikában történt az elmúlt száz év alatt. A film érzelmekről, vadászatról, irodalomról is szól, emellett aktuálpolitikai kérdésekre is keresi a választ.

A vetítésen részt vett gróf Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit is.

Idén először versenyeznek egészestés kreatív dokumentumfilmek a CineFesten. A fesztivál a nemzetközi trendekre reagálva hozta létre a CineDocs nevű új szekciót, amelyben 11 magyar és nemzetközi alkotás szerepelt. Versenybe szállt két világhírű Oscar-díjas rendező filmje is: Ron Howard Pavarotti című életrajzi dokumentumfilmje és Asif Kapadia Diego Maradona című munkája. A CineFesten volt először látható Magyarországon Anja Kofmel Cannes-ban díjazott Chris, a svájci című kreatív dokumentumfilmje.

A CineDocs szekcióban három magyar film szerepelt. A Vadonvilág mellett a fesztiválon mutatkozott be az HBO Magyarország új, saját gyártású dokumentumfilmje, Bársony Katalin Csillagfény távolság című alkotása, valamint Almási Tamás Folyékony arany című egészestés dokumentumfilmje is.

Kép forrása: CineFest

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Phoebe Waller-Bridge író-producer-színésznő pályaképe
Berlinale, 2020. február 20–március 1.
Great Gerwig: Kisasszonyok

Más művészeti ágakról

Kamaszlélektan szépirodalmi köntösben
gyerek

Mesél az erdő Mesél az erdő
Gyereknapra, szeretettel
Gyermekkönyv-illusztráció kiállítás online a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria oldalán
Interjú Rab Gyula tenor énekművésszel az énektanulmányok adta lehetőségekről, szerepeiről, hatásról és sikerről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés