bezár
 

film

2019. 09. 22.
A CineFesten debütált a Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilm
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A CineFesten debütált a Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című dokumentumfilm Három magyar film is szerepelt a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs nevű új szekciójában, Lerner János dokumentumfilmjét, a Vadonvilág - gróf Széchenyi Zsigmond nyomában című alkotást pénteken mutatták be Miskolcon.

Lerner János dokumentumfilmje a Kilimandzsáró vidékére kalauzolja el a nézőt és mozaikszerűen eleveníti fel Széchenyi Zsigmond vadász, író életének legjelentősebb, sorsdöntő epizódjait.

A rendező a filmbemutató előtt az M5 kulturális csatorna Kult30 című műsorában kiemelte, hogy amióta Széchenyi Zsigmond 1963-64-ben utoljára Afrikában járt, nagyon sok minden megváltozott a kontinensen, bár a nagy utazó legelső, 1928-29-as utazását követően, 1933-ban is már azt írta, hogy pár év alatt nagyon átalakult Afrika.

Lerner János, aki 30 évvel ezelőtt is több alkalommal járt Afrikában, a változás érzékeltetésére példaként említette, hogy Kenya népessége Széchenyi korához képest hétszeresére duzzadt, felhőkarcolók épültek Nairobiban, vadállatokat pedig ma már jószerivel csak nemzeti parkokban lehet látni.

Vida József producer szerint az alkotás visszaadja azt, ami Afrikában történt az elmúlt száz év alatt. A film érzelmekről, vadászatról, irodalomról is szól, emellett aktuálpolitikai kérdésekre is keresi a választ.

A vetítésen részt vett gróf Széchenyi Zsigmond özvegye, Hertelendy Margit is.

Idén először versenyeznek egészestés kreatív dokumentumfilmek a CineFesten. A fesztivál a nemzetközi trendekre reagálva hozta létre a CineDocs nevű új szekciót, amelyben 11 magyar és nemzetközi alkotás szerepelt. Versenybe szállt két világhírű Oscar-díjas rendező filmje is: Ron Howard Pavarotti című életrajzi dokumentumfilmje és Asif Kapadia Diego Maradona című munkája. A CineFesten volt először látható Magyarországon Anja Kofmel Cannes-ban díjazott Chris, a svájci című kreatív dokumentumfilmje.

A CineDocs szekcióban három magyar film szerepelt. A Vadonvilág mellett a fesztiválon mutatkozott be az HBO Magyarország új, saját gyártású dokumentumfilmje, Bársony Katalin Csillagfény távolság című alkotása, valamint Almási Tamás Folyékony arany című egészestés dokumentumfilmje is.

Kép forrása: CineFest

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Beszámoló a 16. Cinefest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválról
Interjú Flesch Andrea jelmeztervezővel lehetséges utakról, pályakezdésről, tanítványokról, aktuális munkákról
Interjú Mundruczó Kornéllal a filmes és a színházi lét különbségeiről
Danny Boyle: Yesterday

Más művészeti ágakról

irodalom

Családi hálók a Margó Vásárszínpadán Családi hálók a Margó Vásárszínpadán
Margó 2019 - Barnás Ferenc és Harag Anita
Christof Kurzmann és Mats Gustaffson duója az Újbudán
irodalom

Irodalmi határátlépések Irodalmi határátlépések
Margó 2019 – Borges: Tangó, Molnár T. Eszter: Teréz, vagy a test emlékezete és kortárs kínai science fiction
irodalom

Záróakkord Záróakkord
Prae Műfordító Tábor, beszámoló, 7. nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés