bezár
 

film

2019. 09. 27.
Jamrik Levente filmje lengyelországi fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jamrik Levente filmje lengyelországi fesztiválon A Jamrik Levente által rendezett, A magyar korridor - Varsó 1944 című, a varsói felkelést támogató magyar katonákról szóló dokumentumfilm is versenyez a II. világháborús és antikommunista ellenállóknak szentelt dokumentumfilm-fesztiválon, amely csütörtökön kezdődött az észak-lengyelországi Gdyniában.

A Megtörhetetlenek-Rendíthetetlenek-Kiátkozottak elnevezésű filmfesztivált idén 11. alkalommal rendezik, a szemle vasárnapig tart. Jamrik Levente filmje a külföldi alkotások versenyében indul. A korabeli szemtanúkat is megszólaltató, az 1944-es varsói náciellenes felkelésben a barikád ellentétes oldalán bevetett magyar katonáknak a lengyel felkelők iránti szolidaritásának történetét felelevenítő dokumentumfilmet Magyarországon 2016-ban mutatták be.

A közép-európai térség történetére is felfigyelő gdyniai fesztiválon több magyar vonatkozású program is szerepel. A pénteki gálaest egyik műsorvezetője Angelika Korszynska-Górny, a kárpátaljai magyar családból származó, Lengyelországban élő neves énekes lesz. Versenyen kívül vetítik Sára Sándor 80 huszár című játékfilmjét, továbbá a lengyel-magyar barátság patrónusáról, Waclaw Felczakról szóló dokumentumfilmet, valamint Sztruhár György rendezésében készült, Út a végtelenbe - Isten szolgája Esterházy János című dokumentumot.

A programba számos pódiumbeszélgetést is beiktattak. A kommunizmus mártírjairól szóló eszmecserén felszólal Pawel Cebula Egerben szolgáló lengyel minorita atya, Esterházy János boldoggáavatási perének posztulátora. Waclaw Felczakról beszélget szombaton a legendás második világháborús futár és történészprofesszor keresztlánya, Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövet, valamint a lengyelországi Waclaw Felczak Lengyel-Magyar Együttműködési Intézet igazgatóhelyettese, Krzysztof Szczerba.

A rendezvénysorozat zárónapján, vasárnap Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő részvételével rendeznek az Érdemes-e rendíthetetlennek lenni? című beszélgetést, ezen felszólal Kovács István történész, író, diplomata is.

A Megtörhetetlenek-Rendíthetetlenek-Kiátkozottak nevű filmfesztivált Andrzej Duda lengyel elnök védnökségével szervezik.

 

Kép forrása: port.hu

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Galder Gaztelu-Urrutia: A platform
Lichter Péter – Máté Bori: A horror filozófiája
70. Berlinale, 2020. február 20–március 1.

Más művészeti ágakról

art&design

Otthonka most Otthonka most
Urai Dorottya előszója Herbert Anikó aka Haniko kollázskötetéhez
színház

ínház a oronav özepén (2) ínház a oronav özepén (2)
Szkéné-Picaro, Napszínház, Mándy Ildikó Társulata*
Színház a karanténból – Kincses sziget a londoni National Theatre-ből
színház

A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya A Díva, a Herceg és a Tenkes kapitánya
Színházról a karanténban: Az OSZMI három podcast-beszélgetéséről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés