bezár
 

film

2019. 10. 05.
Történelmi dokumentumfilm-sorozat a felvidéki magyarság 20. századi megpróbáltatásairól
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Történelmi dokumentumfilm-sorozat a felvidéki magyarság 20. századi megpróbáltatásairól Premier előtt mutatták be a Vízsodorta históriák című új történelmi dokumentumfilm-sorozat első epizódjait szerdán este a a felvidéki Csiliznyáradon, ahol a széria első részei készültek.

A sorozat a felvidéki Duna menti települések lakóinak elbeszélt és eljátszott történetein keresztül mesél a felvidéki magyarság huszadik századi megpróbáltatásairól, leginkább a második világháborút követő csehországi deportálásokról, az úgynevezett lakosságcsere-egyezmény keretében történt kitelepítésekről és a szövetkezetesítésről is. A több évadosra tervezett sorozat első évadának 24 része lesz, ebből eddig 12 készült el, ezek öt település - Csiliznyárad, Medve, Kolozsnéma, Kulcsod és Bős - lakóinak történetén keresztül engednek betekintést a felvidéki magyarság hányattatásaiba a 20. század harmincas éveitől az ötvenes évekig.

A teljes egészében felvidéki magyar gyártású sorozat témáját tekintve hiánypótlónak számít, a települések tervezett számának szempontjából pedig egyedülálló. A dokumentumfilm-sorozat a magyar állam támogatta Pro Media Alapítvány megrendelésére és az általuk működtetett Ma7 médiacsalád gondozásában készül. "A Ma7 médiacsalád is hiánypótló: amellett, hogy az írott sajtót szeretnénk megerősíteni, az audiovizuális tartalmakba is új színt akarunk hozni a Felvidéken, ahol sok a kibeszéletlen téma" - mondta Puskás Attila, a Pro Media Alapítvány ügyvezetője az MTI-nek a bemutató után. Hozzátette: az élő történelem megörökítésére a huszonnegyedik órában zajlik, az alkotók gyakran versenyt futnak az idővel.

"A sorozat készítésénél a hitelesség volt az elsődleges szempont. A filmmel szeretnék közelebb hozni a múltat a fiatalokhoz is, tekintve, hogy Szlovákiában a hivatalos tanrendben nincs szó a kitelepítésekről" - mondta Zalka Lóránt történész, a sorozat megálmodója, aki narrátorként maga is megjelenik a filmben. Kósa Lőrinc, a sorozat operatőre elmondta: a forgatás közben döntöttek úgy, hogy a játékfilmes jeleneteket helyi emberekkel, amatőrökkel játszatják el, így a fiatalok saját nagy- és dédszüleik történetét mutathatták be.

HIRDETÉS

banner

A filmsorozat epizódjai a Ma7 médiacsalád portálján, a www.ma7.sk honlapon lesznek láthatók, az első részek már szombattól.

Kép: youtube

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Hajdu Szabolcs: Békeidő
Beszámoló a 10. Frankofón Filmnapok és Fesztivál programjáról
Phoebe Waller-Bridge író-producer-színésznő pályaképe

Más művészeti ágakról

irodalom

(K) mint Kukorelly (K) mint Kukorelly
Cé cé cé pé, avagy lassúdad haladás a kommunizmus felé, Budapest, Kalligram, 2019
Kamaszlélektan szépirodalmi köntösben
gyerek

Mesél az erdő Mesél az erdő
Gyereknapra, szeretettel
art&design

Apokrif jelenlét Apokrif jelenlét
Tillmann Ármin megnyitó szövege Minyó Szert Károly kiállításához


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés