bezár
 

zene

2019. 10. 06.
Kevéssé ismert műveket mutat be az idei Orosz Zenei Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kevéssé ismert műveket mutat be az idei Orosz Zenei Fesztivál Kevéssé ismert műveket mutat be az idei Orosz Zenei Fesztivál, amely október 7. és 12. között várja a közönséget hangversenyekkel, kiállítással, irodalmi esttel és gyerekelőadással.

 A fesztivál minden napja más és más zenei műfajt vonultat fel, így lesz dal-, kamara-, zenekari és zongoraest, megszólalnak kórusművek, emellett irodalmi programmal, filmvetítéssel és gyerekeknek szóló, hangszerbemutatóval egybekötött előadással is készülnek. A kísérőprogramok között filmvetítés és kiállítás is szerepel - mondta el Szabó Marcell zongoraművész, a fesztivál művészeti vezetője.

Az idei rendezvény kiemelt figyelmet fordít a 180 éve született Muszorgszkij munkásságára, a zenés irodalmi esten a leveleiből hallhat részleteket a közönség Pregun Tamás zongoraművész és Meskó Bánk előadóművész közreműködésével. Az Orosz Nemzeti Zenei Múzeum kiállítása többek között Muszorgszkij operáit, díszletterveket, kéziratokat, korabeli kritikákat ismertet meg a látogatókkal, akik vetítésen tekinthetik meg a Borisz Godunov című operát.

Rimszkij-Korszakov születésének 175. évfordulója alkalmából Anatolij Fokanov operaénekes dalestet ad Demény Balázs Junior Prima-díjas zongoraművész kíséretében az Orosz Kulturális Központban - hívta fel a figyelmet a programra a művészeti vezető.

A nyitóhangversenyen Prokofjev I. szimfóniája és az I. zongoraverseny hangzik el a Rómeó és Júlia című alkotás részletei mellett Szabó Marcell zongoraművész és a Kodály Filharmonikusok Debrecen előadásában, Somogyi-Tóth Dániel vezényletével. A fesztivál meghívására érkező orosz guszli együttes pedig az orosz népzenébe ad bepillantást tradicionális pengetős hangszereik segítségével. Zárásként a debreceni Kodály Kórus Csajkovszkij Vesperását adja elő a Szent István-bazilikában Szabó Sipos Máté dirigálásával.

A programok közül néhány regisztrációköteles, így a filmvetítések és a gyerekelőadás - mondta el Szabó Marcell, hozzátéve: a rendezvényen fellép mások mellett Fokanov Anatolij operaénekes, a Kruppa Vonósnégyes, a Gugyi Gorazdo folklóregyüttes, Tabányi Tibor nagybőgős, a Kodály Kórus Debrecen, a Kodály Filharmonikusok Debrecen, Pregun Tamás, Demény Balázs és Palojtay János zongoraművész, a gyerekeket Lukácsházi Győző és Pro Musica Fúvósötös várja.

A művészeti vezető kiemelte: szeretné a kevéssé ismert műveket is megismertetni a nagyközönséggel, hogy merjenek mélyebbre ásni, jobban elmerülni a komolyzenében, mert csodákat lehet találni. Hozzátette azt is, hogy véleménye szerint az orosz lélek hasonló a magyaréhoz, az ő életüket és zenéjüket is áthatja a melankólia, a nehéz sors tudata, így könnyű ráhangolódni.

A részletes programokról a www.ozf.hu oldalon olvashatnak az érdeklődők.

Kép forrása: ozf.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
kabai lóránt el sem kezdett versek kötetbemutató és kiállításmegnyitó Miskolcon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés