bezár
 

zene

2019. 10. 12.
Vasárnap kezdődik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lukács bérlete
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vasárnap kezdődik a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lukács bérlete Mozart, Hindemith és Bizet művei szólalnak meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar Lukács bérletének nyitókoncertjén Somos Csaba vezényletével vasárnap a Pesti Vigadóban.

A hangversenyen Mozart A-dúr szimfóniája, Hindemith Versenymű fafúvós hangszerekre, hárfára és zenekarra című műve, valamint Bizet C-dúr szimfóniája hangzik el. A koncert szólistái a zenekar tagjai, Kovács Imre fuvolán, Horváth Béla oboán, Szatmári Zsolt klarinéton, Bokor Pál fagotton, Sipkay Deborah hárfán, valamint a Nemzeti Filharmonikus Zenekar.

Mozart tizennyolc esztendős korában komponálta négytételes művét, az A-dúr szimfóniát. Igazi profi kompozíció, friss, eleven szélső tételekkel, mély szenvedélyeket nem korbácsoló lassúval, elegáns menüettel.

Georges Bizet mindössze tizenhét tavaszt látott, amikor belekezdett az ugyancsak négytételes C-dúr szimfóniába. Neki ez volt az első komoly kísérlete a műfajban. Érdekes módon a francia fiatalember művének első tétele Mozart zenéjére emlékeztet, a második már inkább Berliozt juttatja eszünkbe, dallama romantikusan szárnyal, ahogy 1855 körül illik.

Paul Hindemith fafúvós hangszerekre, hárfára és zenekarra írt három tételes műve 1949-ben, a Columbia Egyetem felkérésére készült. Míg a fafúvósok - fuvola, oboa, klarinét és fagott -  és a hárfa szólistaként lépnek előtérbe, a rezek - két kürt, két trombita és egy harsona - a zenekarban foglalnak helyet. A derűs hangvételű műben mindvégig érvényesül a Hindemithre oly jellemző írásmód, az egymásra felelő, egymást ellenpontozó szólamok hálózata.

 

Kép forrása: kulturpart.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben
Dukay Barnabás és Szécsi Lőrinc művei Pécsen

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
gyerek

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés