bezár
 

zene

2019. 10. 25.
Véget ért a magyar kulturális évad Izraelben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerda este Rost Andrea operaénekesnő gálakoncertjével ért véget a magyar kulturális évad Izraelben - jelenti Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója. A gála a márciusban indított kulturális évad záróeseménye volt, amellyel a magyar kormány a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulójáról emlékezett meg.   

Rost Andrea klasszikus operaáriákat énekelt. Az est első részében a raananai szimfonikus zenekar kíséretében lépett fel, majd a Lukács Miklós Trióval közösen adott világzenei koncertet. Egy zsidó népzenei feldolgozás előadásakor a Jeruzsálemi Színház közönsége együtt énekelt az operaénekessel.

Az évadzáráskor Benkő Lóránd, Magyarország izraeli nagykövete elmondta, hogy a magyar diplomácia első alkalommal jelent meg Izraelben ennyire sűrű kulturális programsorozattal. A nagykövet nagyon sikeresnek látta ezt a kapunyitási kísérletet.

A kulturális évad hét hónapon át több tucat eseményt kínált több mint százezer látogatónak. A közönség elsősorban a történelmi Magyarország területéről érkezett, 200-300 ezer fősre becsült magyar gyökerű izraeliek, illetve gyerekeik és unokáik voltak. A programok elsősorban nekik szóltak, de emellett a szervezők igyekeztek olyanoknak is bemutatni a mai Magyarországot és a kortárs magyar kultúrát, akiknek nincsenek Kárpát-medencei gyökereik.

A rendezvénysorozat eseményei közé tartozott Goldman Károly Izraelben először színpadra állított Sába királynője című operája, a Recirquel és a Győri Balett vendégszereplése, Jávor Ferenc Menyasszonytánc című klezmer musicelje és Robert Capa Izrael alapítása idején készített fényképeinek kiállítása. A filmrajongók a magyar filmhét fesztiváldíjas alkotásait nézhették végig, míg a gasztronómia iránt érdeklődők a magyar kulináris héten népszerű izraei vendéglőkben kóstólhatták neves magyar séfek ételeit.

Képek: A kulturális évad hivatalos weboldala és facebook oldala
 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE.HU --

A Magyar Távirati Iroda (MTI) nagy múltú magyar állami hírügynökség, melynek története az 1880-as engedélyeztetésig nyúlik vissza.


További írások a rovatból

Interjú Ittzés Gergely nemzetközi hírű fuvolaművésszel a siker titkairól, improvizációról és kompozícióról, általában véve zenéről
Fischer Iván változata A Müpában
Voicingers workshopok Budapesten
zene

Az improvizatív zene ünnepe Budapesten Az improvizatív zene ünnepe Budapesten
Mats Gustafsson az Újbuda Jazz fesztiválon

Más művészeti ágakról

Háttérinterjú Osváth Gáborral a fiatal magyar filmről, pályakezdésekről, motivációról
színház

Az ember, a polgár és a diák Az ember, a polgár és a diák
Petőfi és Az apostol mint tantermi dráma a k2 Színház előadásában
gyerek

Meseország mindenkié
Meseírókat keres a Labrisz Leszbikus Egyesület


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés