bezár
 

zene

2019. 10. 25.
Véget ért a magyar kulturális évad Izraelben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szerda este Rost Andrea operaénekesnő gálakoncertjével ért véget a magyar kulturális évad Izraelben - jelenti Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója. A gála a márciusban indított kulturális évad záróeseménye volt, amellyel a magyar kormány a kétoldalú diplomáciai kapcsolatok újrafelvételének 30. évfordulójáról emlékezett meg.   

Rost Andrea klasszikus operaáriákat énekelt. Az est első részében a raananai szimfonikus zenekar kíséretében lépett fel, majd a Lukács Miklós Trióval közösen adott világzenei koncertet. Egy zsidó népzenei feldolgozás előadásakor a Jeruzsálemi Színház közönsége együtt énekelt az operaénekessel.

Az évadzáráskor Benkő Lóránd, Magyarország izraeli nagykövete elmondta, hogy a magyar diplomácia első alkalommal jelent meg Izraelben ennyire sűrű kulturális programsorozattal. A nagykövet nagyon sikeresnek látta ezt a kapunyitási kísérletet.

A kulturális évad hét hónapon át több tucat eseményt kínált több mint százezer látogatónak. A közönség elsősorban a történelmi Magyarország területéről érkezett, 200-300 ezer fősre becsült magyar gyökerű izraeliek, illetve gyerekeik és unokáik voltak. A programok elsősorban nekik szóltak, de emellett a szervezők igyekeztek olyanoknak is bemutatni a mai Magyarországot és a kortárs magyar kultúrát, akiknek nincsenek Kárpát-medencei gyökereik.

A rendezvénysorozat eseményei közé tartozott Goldman Károly Izraelben először színpadra állított Sába királynője című operája, a Recirquel és a Győri Balett vendégszereplése, Jávor Ferenc Menyasszonytánc című klezmer musicelje és Robert Capa Izrael alapítása idején készített fényképeinek kiállítása. A filmrajongók a magyar filmhét fesztiváldíjas alkotásait nézhették végig, míg a gasztronómia iránt érdeklődők a magyar kulináris héten népszerű izraei vendéglőkben kóstólhatták neves magyar séfek ételeit.

Képek: A kulturális évad hivatalos weboldala és facebook oldala
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
The Underground Jazz Scene in Budapest Today: an Adventurous Introduction (Inverted Spectrum Records 2023)

Más művészeti ágakról

Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés