bezár
 

irodalom

2019. 12. 18.
Murakami Haruki ritka felolvasóestje
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Murakami Haruki ritka felolvasóestje Írói pályafutása kezdetének 40. évfordulóját ritka nyilvános felolvasóesttel ünnepelte kedden Tokióban Murakami Haruki japán író, aki mintegy negyedszázad után állt ismét olvasói elé.

A világ egyik legnépszerűbb regényírója, aki januárban töltötte be 70. életévét, 1979-ben jelentette meg a Hallgasd a szél dalát! című első regényét, amelyért azonnal irodalmi díjat kapott. A 1987-ben kiadott Norvég erdő hozta el számára a hírnevet. Legutóbb 2017-ben jelent meg regénye Kisidancso Gorosi (angolul Killing Commendatore) címmel, amelyben a japán megszállók által 1937-ben elkövetett nankingi mészárlással foglalkozik.

A médiától mindig tartózkodó Murakami utolsó felolvasóestjét Kóbe és Asija városokban tartotta a térséget 1995-ben megrázó pusztító földrengés után. Keddi tokiói estjén egy fiatal irodalmi díjnyertes írónő, Kavakami Mieko volt a vendége, aki régóta Murakami rajongója, és aki 24 éve is ott volt a közönség soraiban.

Mindkét író részleteket olvasott fel novelláiból, majd Murakami meglepte közönségét azzal, hogy bejelentette: van egy vadonatúj novellája, amelyet néhány hete írt, és még nem adta ki, angol címe Confessions of a Shinagawa Monkey. A mű folytatása a Shinagawa Monkey című novellának, amely egy nőről szól, aki elfelejti a nevét, mivel egy majom ellopta azt. A novella a 2002-ben kiadott Five Strange Tales of Tokyo című gyűjteményes kötetében jelent meg.

Murakami mintegy 30 perces részletet olvasott fel a műből, és közölte, hogy a történetet nem tervezi kiadni.

Murakami és Kavakami viszont kiadott egy új könyvet A Horned Owl Takes Off at Dawn: A long long interview by Kavakami Mieko címmel, amelyben az írónő Murakamival készült interjúit rendezték kötetbe. Murakami műveit a világ mintegy 50 nyelvére fordították le, számos művét színpadra állították, filmre vitték filmre. Nevét évek óta emlegetik a Nobel-díj várományosai között, de az elismerést eddig még nem kapta meg. Más rangos irodalmi díjakat azonban igen: 2006-ban Franz Kafka-, 2009-ben Jeruzsálem-, 2015-ben Hans Christian Andersen irodalmi díjjal jutalmazták.

Kép forrása: Moly

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Határátkelés címen rendezték meg a Kis Présházban öt kortárs költő közös estjét
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés