bezár
 

zene

2020. 01. 27.
A legendás UK Subs Budapesten, a nácinak nevezett Kretens nélkül
British Punk Invasion IV - a programváltozást szó nélkül hagyó, magyar punk klasszikusokkal
Tartalom értékelése (8 vélemény alapján):
A legendás UK Subs Budapesten, a nácinak nevezett Kretens nélkül A Barba Negra Music Clubban lép fel az 1976-ban alapított UK Subs február elsején, öt magyar zenekar társaságában. Az angol punk együttes énekese 75. évét töltötte be májusban, a második lemezük pedig negyven éve jelent meg, s kilenc hétig tanyázott az angol slágerlistán, az előkelő tizennyolcadik helyig feljutva. Ezért kapta a remek British Punk Invasion sorozatban koncertjük a Charlie Harper ’75/40' Brand New Age címet. Az igazságtalanul szélsőjobbosnak titulált Kretens zenekart viszont kirúgták a magyar fellépők közül, nehogy megmételyezze azok lelkét, akik nem részegen fetrengenek majd a koncertek alatt.

A nyolcvanas évek eleje óta minőségi szolgáltatást kínáló QSS kezd fél héttől, őket a magyar vízszerelők kedvenc zuglói zenekara, a Boiler követi – akik 2019 végén új klippel rukkoltak ki, sok sörrel és csöccsel –, majd a szintén street punk-rockot játszó, és szintén mindenre szaró Fegyelmező Részleg aljasodik el a színpadon, az infantilis punkban verhetetlen Prosectura előtt.

Ezután pedig felcsendül a 500 CC, a Barbie's Dead, a Bomb Factory és a többi sláger, melyek közül nem maradhat ki a hazánkban különösen népszerű Warhead sem. Ha nagyon nagy szerencsénk lesz, a UK Subs eljátszik még egy eredeti ETA-számot is. Az estet a „klasszikus” punk feldolgozásokat tréfás kellékekkel előadó, értelmiségi punk banda, a Lopunk zárja. De ki nem szarja le mindezeket, ha nem lesz a korábban fellépőnek hirdetett Kretens?!? Akiknek Facebook oldalán dühös nyilatkozat olvasható arról, hogy énekesük egyes posztjai miatt szélsőjobboldalinak nevezték őket ismeretlen feljelentők, s ezzel kigolyózták őket a közismerten toleráns és biztonsági játékos punkok közül. Szolidáris rajongóik jelezték, hogy amúgy is odapisáltak és hánytak volna a Barba Negra bejárata elé, de belefeküdni nem fognak, hogy ezzel szórakoztassanak másokat, ha a koncert szervezői ilyenek. UK Sucks!

A Kretens együttes nyilatkozata január 20-án

2016-ban az ETA közös koncertje maradt el a Peter and the Test Tube Babies-zel hasonló bemószerolás miatt, de Robi Rollins meg is írta a Szégyelld magad! című dalt válaszul, igen kiváló Barangó-szövegfoszlányok felhasználásával. Faja punker nóta, nácizzák is őket rendesen a Youtube-videó hozzászólásaiban. (Illetve a Romantikus Erőszak nevű "nemzeti rock" zenekarral turnézásuk miatt ragadt rájuk a náci(barát) címke, ám az egy másik történet.) De miért lenne szélsőséges a teljes Kretens zenekar, csak mert az énekes oldalán némely kisebbségi csoport elleni bejegyzések is találhatóak? A Hemü becenévre hallgató fickó az egyik legjobb fej a hazai punk kezdetei óta működő zenekarok tagjai közül. Na, és ha nem mindig polkorrekt? A Lopunk énekese meg esztéta! És az ELTE bölcsész karán tanít!! Az sem kizárt, hogy a punk csupán megélhetési forrás neki. A Böiler bizonyára előadja a rendőrgyilkolós dalát is, a Qss pedig a "Kézigránát kell ide, elhajítani, belevágni mindenkibe!" refrénű slágerét. Ráadásul a Kretens korábban már lépett  fel együtt a UK Subs-szal a Láng Művelődési Központban! A sztori kicsit bűzlik, persze, mivel ugyanez a magyar koncertszervező (kárpótlásul?) a költészet napjára Retro PUNK bulit hirdetett a Kretensnek a harminc évvel ezelőtt megjelent, Ez még itt nem Amerika című lemezüket megünnepelni.

Brit tudósok tudományos statisztikája

(A tudományos statisztika forrása: Előbb voltam punk, mint te! csoport)

 

Remélhetőleg február elsején a nagyszabású koncertsorozat alatt szétrúgják a Barba Negrát a pogózó punkerok, ha a klub is felelős a Kretens kizárásáért. De előtte még igyekszem ingyenjegyet kunyizni tőlük erre a reklámcikkre hivatkozva. Pentát, pinát, anarchiát! OI-OI-OI!

Az esemény Facebook oldala itt kereshető fel a jegyárakat tanulmányozandó. Fogyassz, költs, nosztalgiázz! Hunyók vagyunk!

Koncertplakát még a Kretens együttessel, illetve

 

nyomtat

Szerzők

-- Klein László --


További írások a rovatból

Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
Paweł Pawlak: Ancsa, avagy vázlatok tüsszögő svájcisapkával, Pagony, 2024


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés