bezár
 

art&design

2020. 03. 04.
TOP 10 magyar kortárs a Vaszary Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tíz éve nyitotta meg kapuit a balatonfüredi Vaszary Galéria, melynek évfordulója alkalmából bemutatja a kortárs magyar képzőművészek top 10-es listáját. A tárlat különlegessége abban rejlik, hogy a kiállító művészek több éven át készült toplista alapján kerültek beválogatásra. 

A kiállítás kurátora, Beke László kezdeményezésére a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének első éves kurátor hallgatói végezték az előválogatást 2014 és 2018 között, melynek során a vélt tíz legfontosabb kortárs magyar képzőművészt kellett megjelölniük. A válogatás szubjektív módon, szakmai elvárásoktól mentesen történt, s a döntést csak a választható alkotóművészek magas száma nehezítette.

Az így összesített ezerötszáz szavazat alapján, közel hatszáz névből állt össze a kortárs magyar képzőművészek toplistája, amelyből a legjobb tíz kiállító művész: Keserü Ilona, Maurer Dóra, Bak Imre, Birkás Ákos, Bukta Imre, Fehér László, Kis Varsó, Lakner László, Szöllősi Géza és Szűcs Attila.

„Mindig azt mondják a hozzáértők: a művészet nem lóverseny. Nem is... de azért igazából lóverseny. Olyan, ahol a lovak vágta közben mindig átpislantanak a másikra. A háttérben ugyanis ott várakoznak a műkereskedők, a feltörekvő művészek pedig szeretnének bekerülni a kánonba, a figyelem középpontjába. Ami a toplista kialakulása közben szembetűnővé vált: egy ilyen pici ország milyen sok tehetséget ad a világnak. A nagy meglepetés számomra pedig az volt, hogy szinte minden diák élmezőnyében ott volt Maurer Dóra. Egy zseniális művész, akinek jelenleg is látható önálló kiállítása a londoni Tate Modernben.” – jegyezte meg Beke László, új kiállítása kapcsán. 

A kiállítás 2020. március 7-től június 28-ig tekinthető meg. 
A Facebook esemény itt.
Fotók: Kultura.balatonfured.hu
nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem Másfajta magyar vagyok, mióta elmentem
Interjú Ősz Gábor képzőművésszel a holland kortárs képzőművészeti életről, a műgyűjtőkről és a holland-magyar intézményi különbségekről
art&design

Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
art&design

Művészek a járvány idején#2 Művészek a járvány idején#2
Interjú Koller Margittal a kialakult helyzetről, otthonmaradásról és tervezett munkákról
art&design

Színlelt archeológia Színlelt archeológia
Daniel Arsham munkássága

Más művészeti ágakról

színház

Színház a koronav végén (3) Színház a koronav végén (3)
Artus, Kovalik Balázs Társulata, Mozgó Ház*
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez Mindig vonzódtam a művészetekben a szélsőségekhez
Interjú Kis Róka Csaba festőművésszel szakmai sikerekről, külföldön szerzett tapasztalatokról és a pályakezdő művészek lehetőségeiről
A Lehetnék bárki című antológiáról
Judd Apatow: Staten Island királya


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés