bezár
 

art&design

2020. 03. 31.
Nézz külföldi kiállításokat otthonról!
A külföldi múzeumok legnagyobbjainak kiállításai szemlélhetőek meg online környezetben, virtuális tárlatokkal
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
A múzeumok, színházak, kulturális terek bezárásával teljesen átszerveződött világszinten a művészeti közeg. Számos platform áll rendelkezésünkre, amelyekkel online elüthetjük a ránk szakadó rengeteg szabadidőt és közben bejárhatjuk a kulturális szféra legnagyobb kiállítótermeit Londontól Szöulig, akár a kanapénkról. Összefoglalónk Andrea Romano írása alapján, mely a travelandleisure.com oldalon jelent meg.

British Museum, London

A London szívében elhelyezkedő ikonikus múzeum virtuális tárlattal várja az érdeklődőket. Műtárgyak százait tekinthetjük meg egy interaktív idővonalon haladva, az őskori Rosette-i kőtől az egyiptomi múmiákig.

Guggenheim Múzeum, New York

A Guggenheim híres csigalépcsőjén a Google street view segítségével baktathatunk fel, anélkül, hogy elhagynánk otthonunkat. Az oldalon elképesztő műalkotásokat találunk az impresszionista, posztimpresszionista, modern és kortárs korszakokból.

Washingtoni Nemzeti Galéria

Két online kiállítást kínál a híres amerikai múzeum a Google-on keresztül. Az első tárlaton az amerikai divatot kísérhetjük nyomon 1740-től 1895-ig, amellyel megfigyelhetjük a tengerentúli viseleteket a gyarmati és a forradalmi korokból. A másik virtuális kiállításon a holland barokk festő, Johannes Vermeer műveinek gyűjteményét találjuk.

Musée d'Orsay, Párizs

Képernyőnkön keresztül szemlélhetjük meg virtuális sétánk során a párizsi múzeum neves műkincseit. Tucatnyi híres 1848 és 1914 között alkotó és élő francia művész munkáit sorakoztatja fel a tárlat, többek között Monet, Cézanne és Gauguin műveit is megcsodálhatjuk köztük.

Szöuli Kortárs Művészeti Múzeum

Az egyik leghíresebb koreai múzeum is online elérhetővé tette a hat emeletnyi kortárs művekből álló kiállítását, ahol nem csak koreai, de a világ bármely pontjáról származó műveket is megtalálhatunk a Google segítségével.

Pergamon Múzeum, Berlin

Szintén sok művészeti élményt kínál az egyik legnagyobb német múzeum – még akkor is, ha nem vagyunk ott fizikailag jelen. A történeti múzeum számtalan ősi műkincsnek ad otthont, beleértve a babiloni Istár-kaput és természetesen Pergamon oltárát is.

Rijksmuseum, Amszterdam

Szintén a Google Street View használatával fedezhetjük fel a holland aranykor remekműveit, mint például Vermeer és Rembrandt nagy hírű munkáit is, miközben óriási, ikonikus termei között kattintgatunk. 

Van Gogh Múzeum, Amszterdam

A tragikus és utánozhatatlanul zseniális festő műveit szemlélhetjük meg közelebbről, ha ellátogatunk a múzeum honlapjára. Itt található a legszélesebb választékban összegyűjtött Van Gogh művek tárháza, amely több mint 200 festményt, 500 rajzot és 750 személyes levelet foglal magába.

A J. Paul Getty Múzeum, Los Angeles

A kaliforniai múzeumban európai művészek mindenkori alkotásait leshetjük meg, visszanyúlva egészen akár a 8. századig is. Tegyünk itt is egy Street View túrát, hogy felfedezzük a festményekből, rajzokból, szobrokból és fotókból álló kollekciót.

Uffizi Galéria, Firenze + #WEAREITALY –  STAY TUNED ON IT

Itt található a híres firenzei olasz család, a Mediciek műgyűjteménye. Az épületét Giorgio Vasari tervezte 1560-ban, Cosimo I de'Medici-nek, de a Google-nek hála bárki körbejárhatja kanapéjába süppedve. 

Sőt, az Olasz Külügyi és Nemzetközi Együttműködés Minisztériuma elindítja a #WeAreItaly #StayTunedOnIt kampányt, hogy a mindig kreatív és életteli Olaszországot népszerűsítse a koronavírus nehéz napjaiban is. Sok olasz művész csatlakozott már a kezdeményezéshez videó üzenetekkel és egyéb módokon, hogy ne veszítsük el kapcsolatunkat az olasz kultúrával. Ezen kívül számos, az olasz kulturális intézmények által népszerűsített kezdeményezés lát napvilágot. A kulturális tartalmakat  egy e célból indított honlapon, a közösségi média csatornáin keresztül fogják népszerűsíteni. Elsősorban múzeumok, régészeti helyszínek, könyvtárak, levéltárak, fesztiválok,  színházak, filmek, élő adások, televízió- és rádióadások, valamint különböző kiadók teljes online kulturális kínálata lesz elérhető.

MASP, São Paulo

A Sao Paulo-ban található non-profit képzőművészeti intézmény, Brazília első modern művészeti múzeuma. Az átlátszó perspex-keretre helyezett műalkotások úgy tűnnek, mintha lebegnének. Bárki ellátogathat a dél-amerikai MASP-ba csak pár kattintással. 

Mexikói Nemzeti Régészeti Múzeum, Mexikóváros

Az 1964-ben épült múzeumban a mexikói, spanyol örökség előtti időkből származó régészeti kincsekre lelhetünk. 23 kiállítótérben helyezték el az ősi leleteket, köztük párat a maja civilizációból. 

Sajnos nem mindegyik híres múzeum fért bele a Google Arts & Culture programba, de néhányan önállóan szerveznek online tárlatokat honlapjukon, mint például a Louvre is. Hogy még több Google által létrehozott művészeti élményben lehessen részünk, látogassuk meg a weboldalát. Ezen kívül rengeteg Street View múzeum túrát tehetünk, vagy részt vehetünk másfajta online sétákon is, ahol a híres és történelmi világörökségeket látogathatjuk meg, elmaradt utazásaink hiányában. 

Az eredeti angol cikk itt olvasható.

Fotók: wikimedia.org

Kim Doo-jin: Bacchus fiatalsága, 2010-11, artsandculture.com

nyomtat

Szerzők

-- Ternai Júlia --


További írások a rovatból

Az Amikor Galéria debütálása a művészeti galériák soraiban
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés