bezár
 

Felhasználói adatlap

-- Ternai Júlia --

felhasználói adatlapja

Ternai Júlia által feltöltött cikkek:

Több érzékszerven keresztül hatni
Több érzékszerven keresztül hatni
Interjú Bubla Évával és Nánay Fannival a Sensing the City eseménysorozatról és a keretet adó PLACCC Fesztiválról, avagy a 2021-es év egyik legérdekesebb művészeti fesztiváljának összegzése
Bubla Évával művész-aktivistával, a Sensing the City kurátorával, és Nánay Fannival a PLACCC Fesztivál művészeti vezetőjével beszélgettem az általuk létrehozott performatív szimpóziumként meghatározott eseménysorozatáról. A környezettől való elidegenedés és kölcsönös viszony a pandémiától függetlenül egyre aktuálisabb ökológiai kérdéskör. A Sensing the City négy projekten keresztül mutatta be, hogyan lehet úgy művészeti eszközökkel, több érzékszerven keresztül megmozgatni, bevonni a befogadót, hogy a környezeti kérdésekkel foglalkozó diskurzust előrébb lendítsük, vagy csak tágítsuk a mindennapi ember ismereteit. Bár a probléma az egész bolygónkat lefedi, a városban tartott eseménysorozat nemcsak témáját érintve, de helyileg is közelebb hozza hozzánk a diskurzust.
Eszképizmus a digitális természetbe
Eszképizmus a digitális természetbe
Retrospektív elemzés Juliana Höschlová a Pincében megrendezett In luxury times the bug is missing című kiállításáról
Indaként fellógatott textilprintek, színben gazdag absztrakt képi világ,  rejtett motívumok – látványosan berendezett térrel fogadott a Pince földalatti kis terme. Elsőre fejtörést okozhatott a befogadónak, hogy miképp tapogatózzon,  vizsgálódjon a digitális nonfiguratív pacák értelmezésében, de a tárlat kiírásának elolvasása után rögtön tisztábbnak tűnt a terep, mivel sokkal érdekesebb az egyedi koncepciós folyamat, mint maguk a látványos alkotások. A tárlatot 2021. június 7-től 28-ig lehetett megtekinteni a Pincében. 
Mágikus önbeállítás
Mágikus önbeállítás
Galántai: 80. Riport a kapcsolati hálóról, A jövő emlékei című kiállításról és az Artpoolról az intézet kurátorával, László Zsuzsával
Kellemes kerti összejövetellel, zenével kísért köszöntéssel indult Galántai György 80. születésnapja alkalmából rendezett „A jövő emlékei” című kiállítás megnyitója az Artpoolban, amely impozáns kapcsolati hálót vonultat fel. László Zsuzsa kurátorral, az Artpool munkatársával beszélgettem a kiállításról és a művész életpályájáról.
Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care!
Vigyázat! Törékeny! // Fragile! Handle with care!
A Skurc Group „Töredekékek” című kiállításáról a MAMŰ Galériában
A Skurc Group „Töredekékek” csoportos kiállításának címe egy véletlen elírás többletjelentésével vezette fel és hasonult a tárlat koncepciójához, ami február 5-ig volt megtekinthető a MAMŰ Galériában. A struktúra megbontása, a fragmentáltság és a berögzült forma apró szilánkokra való osztottsága lehetőséget kínál egy tárgy közelebbi vizsgálatához. Ugyanakkor a részletek kiragadottságával és újrarendeződésével sokszor torzabb, értelmezhetetlenebb mélységekben látunk rá az ezekből alkotott egészre. Mennyiben járul hozzá a megismeréshez egy töredék monoton ismétlődése, vagy a kiemelt részlet viszonyulása az egészhez?
A Gonosz Bálna
A Gonosz Bálna
Posztszocialista vakuemlékek és megidézett gyermekkor az ISBN Galériában
Utópisztikus gyermekkora annak lenne, kinek naivitása ledönthetetlenné válna, és óvó szeretet tartaná távol felhőtlen játékát a felnőttek keserűségétől. Tudattalan viszont nagyon is hozzászoktunk meséinken és gyermekdalainkon keresztül a mérgezett almákhoz, fületlen és farkatlan tehenekhez, vagy égő házú csigákhoz – bár utóbbiról egy egész diskurzus kialakult, hogy a mindenki által hallott horrorisztikus, lakástűzben égő csúszómászóként kell értelmeznünk, vagy valójában a csigának "Az ég a háza ideki"-ként. Egy biztos, az életben a halál vagy a politika sokszor nem várt módon kúszik bele fiatalságunkba.
Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Művészeti oktatás és továbbtanulási kisokos
Válaszok arra, hogy miért, hogyan, illetve hova tovább?
Az idei írásbeli érettségi vizsgák nemrég értek véget. Ha esetleg jövőre tervezel művészettörténet érettségit tenni, és rengeteg kérdésed van a rettegett vizsgával, na meg az oly bonyolultnak látszó továbbtanulással kapcsolatban, akkor remélem, hogy ez a cikk a segítségedre lesz, akár plusz tantárgyadként jelölted be, akár művészeti pályára készülsz.
Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Sokan kérdezik tőlem: te mindenhol ott vagy?
Interjú Bence Bettinával, pályakezdő művészetelmélet hallgatóval a tevékenységeiről, és a kortárs képzőművészeti közegről
Bence Bettina 2018-tól a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet szakán tanul. Fiatal kora ellenére már nem egy kiállítás megszervezésében vett részt, ezek mellett a SKURC group tagja és kurátora. Nyáron akár találkozhatunk vele a Bánkitó fesztiválon is, vagy múzeumpedagógiai foglalkozásokon. Nézzük, hova jut el egy ambiciózus művészetkedvelő 20 éves korára!
Nézz külföldi kiállításokat otthonról!
Nézz külföldi kiállításokat otthonról!
A külföldi múzeumok legnagyobbjainak kiállításai szemlélhetőek meg online környezetben, virtuális tárlatokkal
A múzeumok, színházak, kulturális terek bezárásával teljesen átszerveződött világszinten a művészeti közeg. Számos platform áll rendelkezésünkre, amelyekkel online elüthetjük a ránk szakadó rengeteg szabadidőt és közben bejárhatjuk a kulturális szféra legnagyobb kiállítótermeit Londontól Szöulig, akár a kanapénkról. Összefoglalónk Andrea Romano írása alapján, mely a travelandleisure.com oldalon jelent meg.
A kivi ízű sárga C betű
A kivi ízű sárga C betű
Látni a hangokat és ízlelni a színeket: a szinesztézia egy neurológiai jelenség, amely időről-időre inspirálta legnagyobb művészeinket
Hogyan is alkotják meg az emberek a fejükben a színeket, a hangokat és a betűket? Erre válaszolni elég nehéz, de abban biztosak lehetünk, hogy a szintetétek (a szinesztézia betegségben szenvedők) világa sokkalta színesebb. Összefoglaltuk Julia Schmitznek a schirn.de-n megjelent írását.
bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés