bezár
 

irodalom

2020. 03. 29.
Hogyan segítenek a könyvtárak a koronavírus idején?
Országszerte számos könyvtár teszi elérhetővé online a tartalmait
Tartalom értékelése (2 vélemény alapján):
Hogyan segítenek a könyvtárak a koronavírus idején? Országszerte eddig 131 könyvtár és számos kiadó nyújt rendkívüli szolgáltatásokat a karanténban élő, olvasó lakosságnak. A digitális tartalmaktól kezdve a podcasteken át a házhoz szállításig, számtalan módon segítenek, hogy az irodalomszerető felnőtteknek szórakozáshoz, az egyetemistáknak szakirodalomhoz, a diákoknak tanulási segédletekhez, hangoskönyvekhez és kötelező olvasmányokhoz, a gyerekeknek pedig a meseolvasás élményéhez sikerüljön hozzájutni.  

Reagálva a mindannyiunk életét érő változásokra, több könyvtár és kiadó is arra törekszik, hogy szolgáltatásaikat zavartalanul folytathassák, valamint kiegészítő lépésekkel – például a tartalom szabad áramlásával – segítsenek feltölteni azt a helyet, ahol az ember mozgástere állt. Kezdjük a könyvtárakkal. 

Az Országos Széchenyi Könyvtár Könyvtári Intézete létrehozott egy új webes felületet, ahol nyomon követhetőek a magyarországi könyvtárak intézkedései. A főoldalon országos, interaktív térkép ad alapvető információkat a magyarországi könyvtárakról, valamint mutatja, hány intézmény nyújt a helyzettel tekintetre rendkívüli szolgáltatásokat. A 407 regisztrált könyvtárból 131 jelezte, hogy kiegészített szolgáltatásokkal működik, ebből 24 budapesti

A szolgáltatásokra országszerte példák hosszú sorozatát olvashatjuk a weboldalon, melyen közvetlen elérhetőséget is adnak a kiemelt könyvtárakhoz. Ahogy írják, "a felsorolt lehetőségek csak példák a könyvtárak szolgáltatásainak sokszínűségére", így más könyvtárak is nyújthatják ugyanazt a szolgáltatást. Például egy egyszerű google kereseséssel online meseolvasásokat találhatunk a Magyar Elektronikus Könyvtár honlapján, vagy közvetlenül a weboldalról a Központi Statisztikai Hivatal linkjére kattintva, ami rögtön a Facebook-oldalukon közzétett videót hozza be. Az online tartalmak minden típusa tehát azonnal elérhető, ezen felül azok a felületek is meg vannak adva a weboldalon, ahol tovább kutathatunk tartalmakért. 

A szélesebb olvasóközönség többek között hangoskönyvekhez, e-learning oktatófelületekhez, digitális kiálíltásokhoz, podcastokhoz, e-könyvekhez, valamint könyvajánlókhoz juthat. A Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ, valamint az ország több másik bibliotékája házhoz szállítást is biztosít nyugdíjas és mozgásukban korlátozott olvasóinak. Emellett számos könyvtár online csatornája ad a koronavírussal kapcsolatban hiteles tájékoztatást az országos és az adott településre vonatkozó rendelkezéseket és tanácsokat illetően. Ha valami, akkor a társadalmi tevékenységek teljes listáját közlő weblap megmutatja a 21. századi könyvtárak szerepét a köznvelés és a szórakoztatás terén. 

Hogyan segítenek neked a könyvtárak a koronavírus idején?

De mit tehet az ember, ha nem egy online guru, és nem ismeri magát úgy ki az adatbázisok sűrű rengetegében, mint egy harminc éve az MTA-n dolgozó kutató? Erre a lehetetlen esetre a könyvtárak munkatársai adatbázis-ajánlókat állítottak össze, mely szintén elérhető az OSZK új webes felületén, így segítve a munkához, tanuláshoz és oktatáshoz szükséges forrásanyagok megtalálását. Abban az esetben pedig, ha személyes útmutatásra lenne szükségünk, élő, online könyvtári tájékoztatás során Skype-on keresztül lehet kérdezni a könyvtárak munkatársait. Amennyiben a keresett tartalmak nem elérhetőek online (páldául a Magyar Elektronikus Könyvtár kibővített felületén), a könyvtárnak e-mailen kért dokumentumait (könyveket, DVD-ket, CD-ket) előre összekészítik, hogy az olvasónak már csak át kelljen vennie azokat. Mindemellett a Könyvtári Figyelő, a Könyv, Könyvtár és Könyvtáros folyóiratokhoz az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet a járvány ideje alatt teljes körű elektronikus hozzáférést biztosít.  

A könyvtárak kiterjedt intézkedései mellett a Szakkiadók Társulása (röviden: SZAKTÁRS) úgy döntött, hogy egy hónapra, azaz április 23-ig, az Arcanum Digitális Tudománytárhoz hasonlóan, ingyen hozzáférhetővé teszik a portáljukon keresztül a szakkönyv adatbázisait (na tessék, ezért nem szabad a kutatókkal viccelődni). Így 12 kiadó összesen 15 ezer kötete válik ingyen elérhetővé, olvashatóvá, kutathatóvá, melyek korábban  kizárólag intézményi előfizetők számára voltak elérhetőek.  A 15 ezres portfólió a hetekben újabb jelentős kiadókkal fog bővülni. Mint írják, „a kialakult helyzetben kötelességünknek éreztük, hogy a mindenki számára szabad hozzáférés megteremtésével hozzájáruljunk a tanulás, oktatás, kutatás, közművelődés magas színvonalú működésének fenntartásához”. A nyílt hónap alatt a kiadók online tartalmai minden érdeklődő számára szabadon elérhető és megjeleníthető, letölteni azonban csak az intézményi előfizetőknek van lehetősége. 

(fotó: nepszava.hu)

nyomtat

Szerzők

-- Szabó Máté --


További írások a rovatból

Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója
irodalom

Vaktérkép
Recenzió a Természetellenes vadság című líraantológiáról

Más művészeti ágakról

(Nép)mesék és kisebbségi diskurzusok Szegeden
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Üvöltő szelek musical az Eötvös 10-ben


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés