bezár
 

irodalom

2020. 04. 09.
Mi kell még Karl Ove Knausgårdnak, avagy ösztöndíjvita skandináv módra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Skandináviában is vannak állami íróösztöndíjak, melyek segítségével évekig zavartalanul lehet dolgozni. Norvégiában most épp azt vitatják, etikus-e, ha egy nemzetközileg ismert, jól eladott szerző ilyenért folyamodik – ismerteti a folyamatokat a Süddeutsche Zeitung.

A német napilap szerzője, Kai Strittmacher mindenekelőtt leszögezi, kiéleződött a javak elosztásáért vívott harc az északi államokban is most, hogy a művészek többsége elveszíti bevételeit. Ismerteti a svéd választ: a Svéd Akadémia azonnali hatállyal mintegy 460.000 eurónyi összeget (161.000.000 Ft) ad a svéd íróknak és műfordítóknak ösztöndíj formájában.

Strittmacher emlékeztet arra, hogy 2019-ben az Északi irodalmi díjat, ismét csak a Svéd Akadémia Karl Ove Knausgårdnak ítélte meg, aki így 37000 euróval (csaknem 13 millió forint) lett gazdagabb. (A szerző 2019-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége volt, fejlécképünkön a szervező MKKE vezetőjével, Gál Katalinnal látható.)

Ezt követően Knausgård a Norvég Írószövetségnél pályázott az idei, hároméves ösztöndíjra, és 247 szerző közül be is került a díjazott 16 közé. Három éven keresztül összességében 25.000 euró (csaknem 9 millió forint) kerülhet így a bankszámlájára. A norvég írók közt sokan megrökönyödtek ezen, áprilisi tréfának nevezve az ügyet. A vita kiélesedett, és a fő érvek egyike: nem biztos, hogy a legsikeresebb norvég írónak kell juttatni az ösztöndíjat. Nem tartják szolidárisnak Knausgård pályázását.

Hab a tortán, hogy Dániában, Odense városában idén szintén Knausgård kapta meg a Hans Kristian Andersen-díjat, ami 67000 eurót (kb. 23.450.000 Ft) tesz ki.

Ezt követően – a három összeg meghaladja a 45 millió forintot – nem csoda, hogy igen élénk lett a vita a személye körül. Ám a mostanában hol Svédországban, hol Londonban élő szerző egyelőre nem nyilatkozik a fenti kérdésekről.

Fotó: Bach Máté

nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Vaktérkép

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Nils Frahm: Day
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés