bezár
 

zene

2020. 06. 02.
Még egy hétig látható a Concerto Budapest MEZZO TV-s felvétele
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A MEZZO TV május 29-én 20.30-kor mutatta be minden nemzetközi platformján, így  Magyarországon is a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica,  Keller András és Gidon Kremer nevével fémjelzett, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét.

A MEZZO TV külön engedélyével a Concerto Budapest május 30-tól egy héten át elérhetővé tette a hazai közönség számára a  filmet, amely a Concerto Budapest honlapján elérhető ingyenesen. 

A film a  Concerto Budapest és Kremerata Baltica rendkívüli együttműködésében létrehozott, 2019 december 4-én a Müpában rendezett koncertjéről készült. A két zenekar, valamint Keller András és Gidon Kremer együttműködésében született mintegy 2 órás film elkészítésében a hagyományos koncertfelvételeknél szokásos televíziós felvételi technika mellett külön filmes stáb is részt vett, a film rendezője Szabó Stein Imre.

Keller András, a koncert karmestere, és a világ egyik legjelentősebb hegedűművésze, Gidon Kremer zenei barátsága közismert; ezúttal zenekaraik egybekelése adott külön apropót találkozásukhoz. 

A zenei vállalkozás  íve  MAHLER: V. szimfónia – Adagietto tételétől Gidon Kremer vonószenekari átiratában  elhangzó J. S. BACH–BUSONI: 2. (d-moll) partita – Chaconne opusán és  SCHNITTKE  ritkán játszott, bonyolult remekművén , a  III. hegedűversenyen át jut el  WEINBERG  megrázó és revelatív  21. (Kaddish) szimfóniája  magyarországi bemutatójáig, amelyet a lengyel-zsidó származású zeneszerző 1991-ben a varsói gettóáldozatok emlékének ajánlott.

1

A még egy hétig látható alkotás nem tekinthető hagyományos koncertfilmnek, sokkal személyesebb annál. Ahogy Szabó Stein Imre írja: [...] "Klasszikus értelemben  nem koncertfilm ez, hiszen ahhoz még sokkal több forgatás, stúdió körülmények is  kellettek volna: inkább egy filmes irányba mozduló , élőben felvett film, amely némi saját öntudattal akarja szolgálni a zenét. Szokatlan és megtisztelő, hogy a MEZZO személyemben egy külsőst bízott meg a rendezéssel."

A Keller András által 13 éve vezetett Concerto Budapest evvel a grandiózus koncertfelvétellel debütál a MEZZO TV-n, ahol eddig a magyar zenekarok közül csak a Budapesti Fesztiválzenekar jelent meg rendszeresen.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Dirty Honey: Dirty Honey EP (2019)
Requiem otthon: Mozart gyászmiséje Castellucci rendezésében
Green Day: Father of All Motherfuckers (2020)

Más művészeti ágakról

Andrew Rossi: Az igazság nyomában: Félretájékoztatás és az álhírek ára
Interjú Ladányi Andreával magyarországi és külföldi tapasztalatairól, lehetőségeiről
Milan Kundera A lét elviselhetetlen könnyűsége
irodalom

Egy sokoldalú szerző társaságában Egy sokoldalú szerző társaságában
Újra volt irodalmi rendezvény a Kis Présházban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés