bezár
 

zene

2020. 06. 02.
Még egy hétig látható a Concerto Budapest MEZZO TV-s felvétele
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A MEZZO TV május 29-én 20.30-kor mutatta be minden nemzetközi platformján, így  Magyarországon is a Concerto Budapest és a Kremerata Baltica,  Keller András és Gidon Kremer nevével fémjelzett, Szabó Stein Imre által rendezett koncertfilmjét.

A MEZZO TV külön engedélyével a Concerto Budapest május 30-tól egy héten át elérhetővé tette a hazai közönség számára a  filmet, amely a Concerto Budapest honlapján elérhető ingyenesen. 

A film a  Concerto Budapest és Kremerata Baltica rendkívüli együttműködésében létrehozott, 2019 december 4-én a Müpában rendezett koncertjéről készült. A két zenekar, valamint Keller András és Gidon Kremer együttműködésében született mintegy 2 órás film elkészítésében a hagyományos koncertfelvételeknél szokásos televíziós felvételi technika mellett külön filmes stáb is részt vett, a film rendezője Szabó Stein Imre.

Keller András, a koncert karmestere, és a világ egyik legjelentősebb hegedűművésze, Gidon Kremer zenei barátsága közismert; ezúttal zenekaraik egybekelése adott külön apropót találkozásukhoz. 

A zenei vállalkozás  íve  MAHLER: V. szimfónia – Adagietto tételétől Gidon Kremer vonószenekari átiratában  elhangzó J. S. BACH–BUSONI: 2. (d-moll) partita – Chaconne opusán és  SCHNITTKE  ritkán játszott, bonyolult remekművén , a  III. hegedűversenyen át jut el  WEINBERG  megrázó és revelatív  21. (Kaddish) szimfóniája  magyarországi bemutatójáig, amelyet a lengyel-zsidó származású zeneszerző 1991-ben a varsói gettóáldozatok emlékének ajánlott.

1

A még egy hétig látható alkotás nem tekinthető hagyományos koncertfilmnek, sokkal személyesebb annál. Ahogy Szabó Stein Imre írja: [...] "Klasszikus értelemben  nem koncertfilm ez, hiszen ahhoz még sokkal több forgatás, stúdió körülmények is  kellettek volna: inkább egy filmes irányba mozduló , élőben felvett film, amely némi saját öntudattal akarja szolgálni a zenét. Szokatlan és megtisztelő, hogy a MEZZO személyemben egy külsőst bízott meg a rendezéssel."

A Keller András által 13 éve vezetett Concerto Budapest evvel a grandiózus koncertfelvétellel debütál a MEZZO TV-n, ahol eddig a magyar zenekarok közül csak a Budapesti Fesztiválzenekar jelent meg rendszeresen.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés