bezár
 

színház

2020. 06. 10.
Online bemutatóra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Online bemutatóra készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház Mark Ravenhill POOL (no water) című darabjának online bemutatójára készül a Kolozsvári Állami Magyar Színház. Az interneten szerdától megnézhető színházi-filmes performanszt az alkotók a koronavírus-járvány miatti rendkívüli állapot és kijárási korlátozások idején készítették és keddi online sajtótájékoztatójukon a járvány hivatalos nevét parafrazálva "covideónak" nevezték.

Amint Tompa Gábor színházigazgató felidézte: az alkotók épp elkezdték próbálni a darabot, amikor életbe léptek a kijárási korlátozások. Ekkor azonban úgy gondolták, hogy nem adják fel, hanem az interneten hozzák össze az előadást, amely immár se nem színház, se nem film, hanem inkább a performanszművészethez hasonlít.

Szkéné színház

Jeleneteit a színészek a saját lakásukban rögzítették a saját mobiltelefonjukkal, és a rendezői utasításokat követő - esetenként 15-ször is felvett - monológokat, mozgásokat egy hónapos utómunkával két óra tíz perces egységes alkotássá dolgozták össze. Amint Tompa Gábor felidézte: a projekt a fiatal rendezők számára korábban kiírt pályázat egyik nyertese volt, de két éve a színház nehéz anyagi helyzete miatt nem sikerült színpadra vinni és a járvány most is alaposan átírta Radu Nica rendező terveit. Hozzátette: az eredetileg díszlettervezésre és videovetítésre felkért Andu Dumitrescu a rendező társalkotójává lépett elő, ő végezte el a filmes utómunkálatokat a színészek által beküldött anyagon.

Radu Nica felidézte: az online próbafolyamat úgy kezdődött, hogy mindenki körbefilmezte a lakását, hogy aztán közösen találják meg azokat a helyszíneket, amelyek alkalmasak lesznek egy-egy jelenethez. Andu Dumitrescu megjegyezte, nem lehet filmnek tekinteni a produkciót, hiszen a sokféle okostelefon, az eltérő fényviszonyok az egyes terekben tapasztalható eltérő hangzás nagyon különbözővé tette a jeleneteket. De hozzátette: vállalták a kihívást, és talán éppen ez adja az egyediségét, erősségét a produkciónak. Radu Nica elmondta: olyan szereplő is volt, aki csak hajnalban tudott felvételeket készíteni és azokat is csak visszafogottan, hogy ne ébressze fel a szomszéd szobában alvó gyermekeit. Hozzátette azonban, hogy ezek a körülmények is hitelesen szólnak arról a világról, amiben élünk.

Tompa Gábor hozzátette: a POOL (no water) előadás nem helyettesítheti az élő színházat, de a kreatív alkotó emberek, mindig kísérletezhetnek az új kommunikációs technológia lehetőségeinek a felhasználásával.

A POOL (no water) Radu Nica, Andu Dumitrescu, Vlaicu Golcea, valamint Buzási András, Kali Andrea, Marosán Csaba, Ötvös Kinga és Varga Csilla közös projektje; projektasszisztens: Kántor Melinda. A produkciót július 10-ig lehet megtekinteni, ám a nyári szabadságok után ismét elérhetővé teszik.
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én a József Attila Színházban
John a Latinovitsban
Rítus és mesterséges intelligencia, avagy Choy Ka Fai (SG/GR) Yishun lángokban című előadása a Trafóban

Más művészeti ágakról

Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés