bezár
 

irodalom

2020. 08. 18.
Karanténkultúra és járványvilág címmel írt könyvet H. Nagy Péter
A kötet az idén szeptemberben megrendezett Ünnepi Könyvhétre kerül a boltokba
Tartalom értékelése (4 vélemény alapján):
H. Nagy Péter irodalomtörténész, szerkesztő, popkultúra-kutató, a Selye János Egyetem Magyar Nyelv és Irodalom Tanszékének oktatója ezúttal a COVID-19 kapcsán kialakult helyzet miatt fogott könyv írásába. A kötet szerkesztője L. Varga Péter, a borítót Binder Natália kollázsa alapján Szalay Miklós készítette.

A karanténkultúra idejének első fázisában az információs konglomerátum sajátos hullámzásba kezdett a koronavírus szó köré csoportosuló műfajokból szétterjedve. A szokványos médiaszövegek megjelenését szinte elsodorta az áradat, s ezt a destabilizáló hullámot a Facebook-folyam úgy élte túl, hogy az eredeti bejegyzéstípusok magukhoz engedték a vírustematikát; először ellenállás formájában, majd megbékélve vele, és újabb műfajokat létrehozva. Mivel a vírus valójában szerves anyagok szervetlen komplexe, modellként is alkalmazhatóvá vált a Facebook-folyam átíródására. Innen nézve a Facebook-folyam egy kiméravírus genetikai láncolatával mutatott rokonságot, melynek bázissorrendjét nem négy nukleotid, hanem öt technikai médium határozta meg.

H. Nagy Péter: Karanténkultúra és járványvilág. Feljegyzések a korona idején. Prae Kiadó, 2020. 2990 Ft.

H. Nagy Péter Wikipédia-oldala

A könyv leghamarabb a Prae Kiadónak a Kis Présházban (Budapest, Bartók Béla út 44.) berendezett könyvesboltjában lesz megvásárolható.
Bemutató a szerző jelenlétében: 2020. szeptember 18., 18 óra, a Kis Présházban.
H. Nagy Péter korábbi kötete a Prae Kiadónál: Alternatívák. A popkultúra kapcsolatrendszerei; 2016 (MA Populáris Kultúra Kutatócsoport monográfiák).

H. Nagy Péter: Karanténkultúra és járványvilág

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

Mechiat Zina volt a Boggie: Költőim rendezvénysorozat februári vendége

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
A 14. Frankofón Filmnapokról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés