bezár
 

art&design

2020. 10. 01.
Kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak munkáiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítás a Szentendrei Régi Művésztelep alkotóinak munkáiból A Szentendrei Régi Művésztelep 2020. évi műterem-pályázatának nyertesei mutatkoznak be legfrissebb munkáikkal a tárlaton. A különböző műfajú és technikájú alkotásokon keresztül a látogatók betekintést nyerhetnek a szentendrei művészkolónián zajló alkotómunkába. 

A nagybányai iskola tradícióinak folytatásaként alapított Szentendrei Régi Művésztelep 1926 óta, immár 94 éve generációról generációra képviseli a szakmai tudást, a művészet erejébe vetett hitet, a magyar kultúra iránti elkötelezettséget. Az új műterembérlők, vállalva a szentendrei festészet hagyományait, egyfajta új, aktuális művészetfelfogás kidolgozására törekszenek, miközben a kortárs magyar képzőművészet markáns sokféleségét mutatják be.

A kiállítók között van Aknay János, akinek művészete szervesen illeszkedik a Vajda Lajos, Korniss Dezső, Bálint Endre, Barcsay Jenő és Deim Pál nevével fémjelzett szentendrei iskola konstruktív-szürrealista vonulatához. Művészetének visszatérő motívumai a szentendrei építészet elemeiből, illetve a város progresszív művészeti hagyományaiból erednek.

Bereznai Péter művein határozott geometrikus szerkezetbe zárja a valóság látványait. A kusza részletek helyett a lényegre, az összefüggésekre figyel, konstruktív szellemiségben ragadja meg művei alapját. Baksai Józsefnek a kiállításon látható grafikai sorozata közvetítő szerepet tölt be a profán és a szakrális között, míg a geometrikus szabályozottság és a festői gesztus találkozása, az összefoglaló szándék jellemzi Buhály József legújabb festményeit.

A geometrikus térelemek és az organikusan kavargó, burjánzó világ összefüggéseit bontja ki munkáiban Martin Henrik, aki a szigorú geometriát lírává képes oldani. Krizbai Sándor képein a természet mint örök metafora jelenik meg. A művész a festői realizmusnak és ezen belül a tájfestészetnek egy személyes, többjelentésű formáját próbálja megvalósítani.

Csáki Róbert festményei egy képzeletbeli világba kalauzolnak, melyben a valóság viszonyrendszereiről és saját realitástapasztalatunkról gondolkodhatunk. Knyihár Amarilla az oldottság szabadsága és a szerkesztettség fegyelmezettsége között egyensúlyoz, míg Bánföldi Zoltán kultúrhistóriai ismeret elemekből, kozmikus nosztalgiából ötvöz szinkronista stílust, vizuális szintézist.

A legfiatalabb műterembérlő, Horváth Lóczi Judit, akinek műveit sokszor személyes élethelyzetek inspirálják. Az alkotó festészet és a térbeliség lehetséges találkozási pontjait kutatja.

A műtermek ünnepélyes kulcsátadásával egybekötött megnyitón köszöntőt mondott Dr. Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának közigazgatási államtitkára, majd a tárlatot  Sipos Tünde művészettörténész nyitotta meg. A kiállítás házigazdája Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója volt, közreműködött a Nagy Emma Trió. 

Kiállító művészek:

Aknay János, Baksai József, Bánföldi Zoltán, Bereznai Péter, Buhály József, Csáki Róbert, Horváth Lóczi Judit, Krizbai Alex, Knyihár Amarilla, Martin Henrik

Kurátor: Szepes Hédi, művészettörténész
Helyszín: 2000 Szentendre, Bogdányi u. 51.

 

A tárlat 2020. október 22-ig tekinthető meg hétköznap 9-17, hétvégén 10-17 óra között a MANK Galériában.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban

Más művészeti ágakról

Az év ódaköltője 2024 pályázat eredményhirdetése
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés