bezár
 

film

2020. 10. 07.
Hetedszerre is lesz Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Október 22–28. között 7. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált a budapesti Art+ Cinemában – tájékoztatták a prae.hu portál a fesztivál szervezői. A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek és közönségtalálkozók is színesítik majd.

Többek között a Skandináv Filmfesztiválon mutatkozik be budapesten először Roy Andersson Ezüst Oroszlán-díjas fekete komédiája, a Történetek a végtelenségről. A rendező ezúttal is Pálos Gergely operatőrrel dolgozott, akivel közönségtalálkozó keretében találkozhatnak az érdeklődők a 24-i, szombat esti vetítést követően. Szintén premier előtt lesz látható a Jonas Gardell bestselleréből készült Egy humorista élete. A svéd alkotás megkapó felnövéstörténet, s a tinédzser kor buktatói mellett a hetvenes évek svéd kultúráját is bemutatja.

Egy humorista élete

Rojda Sekersöz: Egy humorista élete

A fesztivál keretében történelmi filmek is műsorra kerülnek majd. Különlegességnek ígérkezik A fagy előtt című dán dráma, amely az 1850-es évek vidéki Dániájában játszódik, és egy öreg gazdáról és családjáról szól, akiket a tél beálltával az éhínség fenyeget. A norvég A király választása című alkotás 1940 Norvégiájába kalauzolja a nézőket, amikor a megszálló német fegyveres erők ultimátumot adnak a királynak: vagy megadja magát, vagy meghal.  Egy másik norvég történelmi film, A tizenkettedik férfi  is műsorra kerül, amely a nácik elől menekülő norvég háborús hős, Jan Baalsrud elképesztő történetét meséli el, akinek németeken túl a zord északi téllel is meg kell küzdenie.

Látható lesz továbbá a svéd Aniara, amely Harry Martinson Nobel-díjas svéd szerző tudományos-fantasztikus verses eposzának filmes adaptációja, és a lakhatatlanná vált Földet hátrahagyó emberiség új  életéről mesél a Marson, valamint a dán Botok és kövek, amely két fiatal, határokat feszegető barátságáról szól. A The Returnben két örökbefogadott felnőttként visszatér Koreába, ahol más, örökbefogadott sorstársaikkal találkoznak, a Sune vs. Sune című svéd családi vígjáték pedig egy negyedikes fiú iskolai nehézségeiről szól.

A fesztiválon ismét látható lesz a Daniel című, megtörtént eseményeket feldolgozó dráma, amely Daniel Rye fotóriporterről szól, akit 398 napig tartott fogva az Iszlám Állam Szíriában, a 28-i vetítést követően pedig Al Ghaoui Hesna külpolitikai újságíró beszél a filmről és a haditudósítói munka veszélyeiről.

Daniel

Anders W. Berthelsen, Niels Arden Oplev: Daniel

A fesztivál programjában válogatott dokumentumfilmek is helyet kapnak, köztük a Grönlandról és az inuit őslakosok kultúrájáról szóló The Raven and the Seagull című dán darab, valamint a The Man Who Played with Fire című svéd dokumentumfilm, amely a világhírű író, Stieg Larson örökségét és életművét mutatja be, aki a Millenium-trilógia révén vált nemzetközi sztárszerzővé.

A Best of összeállításban többek között olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhat a közönség, mint Thomas Vinterberg A kommuna című dán filmje; az izlandi fekete komédia, A fa alatt; a többszörös díjnyertes dán thriller, az Oscar-nevezett A bűnös; valamint újra látható lesz Hans Petter Moland svéd fekete komédiája Az eltűnés sorrendjében; a kultrendező Anders Thomas Jensen dán fekete komédiája, a Férfiak és csirkék és a nemzetközi bestsellerből készült, kétszeres Oscar-jelölt Az ember, akit Ovénak hívnak.

A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal láthatók.

A jegyértékesítés 2020. október 7-én kezdődik az Art+ Cinema mozipénztárában, október 16-tól pedig online is lehetséges lesz.

További információ itt érhető el.

Képek forrása: Vertigo Média

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz
Interjú Vermes Dorkával az Árni című első nagyjátékfilmjéről
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés