bezár
 

art&design

2020. 10. 20.
Munkácsy Mihályt ünnepli Debrecen és Békéscsaba
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Munkácsy Mihályt ünnepli Debrecen és Békéscsaba QR-kódos kiadvánnyal ünneplik a szeptember 29-én nyílt új állandó Munkácsy-kiállítást Békéscsabán, Debrecenben a Munkácsy-trilógia együtt kiállításának 25. évfordulóját ünneplik.

Számos technikai újítást tartalmazó, a tárlat festményei mellett a magyar- és a világtörténelem eseményeit, visszaemlékezéseket, anekdotákat is bemutató katalógust készített a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum új állandó Munkácsy-kiállításához.Valamennyi festményt kronologikus sorrendben az ahhoz kapcsolódó életrajzi elem vezeti be, de bemutatják, hogy az adott évben milyen fontosabb események zajlottak a világban, Magyarországon és Békéscsabán. Ez az idővonal-technika a múzeum jelenleg készülő új állandó kiállításának is a vezérmotívuma lesz.

Valamennyi festmény mellett megjelenik egy QR-kód, amelyre okostelefonnal vagy tablettel kattintva összesen 20, egyenként néhány perces videó tekinthető meg, amelyek a festő saját visszaemlékezéseit vagy Békéscsabához kapcsolódó anekdotákat mutatnak be. Ezeket a Békéscsabai Jókai Színház színművészeinek segítségével vették fel. A katalógus címlapján is van egy kód, amelyre rákattintva egy háromdimenziós videó indul el, amelyben mintha maga Munkácsy invitálná be a kiállításra az érdeklődőket.

A debreceni Déri Múzeumban pedig azt ünneplik, hogy a festő három ikonikus művét - az Ecce Homo, a Krisztus Pilátus előtt és a Golgota képeket - 25 éve együtt láthatja a közönség. Már jogi értelemben is nemzeti tulajdon a három alkotás, mivel a kormány 2019 januárban megvásárolta a Golgota című festményt is, így lehetőséget adva arra, hogy a Krisztus-trilógia együtt maradjon.

Fotó: MTI
 

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
Závorszky-Simon Márton képei a Vízivárosi Galériában
art&design

Under the Skin – Huminilowicz Vanda egyéni kiállítása a Keletben

Más művészeti ágakról

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról
Csáki László: Kék Pelikan


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés