bezár
 

zene

2020. 10. 22.
Lakatos Mónika szombaton veszi át a Womex életműdíját a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lakatos Mónika szombaton veszi át a Womex életműdíját a Müpában Magyar előadó korábban egyszer – 2008-ban a Muzsikás –, cigány művész egyszer sem kapta meg a világzenei expo életműdíját.

Október 24-én veszi át az életműdíját, majd gálakoncerten énekel Lakatos Mónika: a koronavírus-járvány miatt alapvetően virtuálisan tartja meg programjait az idei budapesti Womex, de Lakatos Mónika és a Cigány Hangok formáció fellépése az expo kevés élő, közönség előtti produkciói egyikeként a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben lesz megtartva.

Az énekesnő Budapesten, oláh cigány családban született. Rokonai között nem voltak énekesek, bár a közösségükben sokan szerettek és tudtak is dalolni, a cigány dalok mellett a Kárpát-medencei magyar népzene is eljutott hozzá már gyerekkorában. Az énekesnő egyik kedves emléke, hogy édesanyja és édesapja szerette Sebestyén Márta dalait hallgatni, aki akkoriban rendszeresen fellépett a Muzsikással. Különös egybeesés tehát, hogy szombaton, a Womex-életműdíjat átvételekor a Müpa színpadán a Muzsikással is előad majd az énekesnő egy közös produkciót.

Lakatos Mónika zenei karrierje 1994-ben indult, amikor mint énekesnő és színésznő csatlakozott a főváros XVI. kerületében működő Holdvilág Színházhoz. Itt találkozott a gitáros Rostás Mihállyal, Mazsival, későbbi férjével, aki Nagyecsedről, a számos cigány énekeséről ismert tiszántúli településről került Budapestre. A szélesebb közönség 1996-ban figyelt fel Lakatos Mónikára, aki első cigány előadóként népdal kategóriában megnyerte a Ki mit tud?-ot. Férjével egy ideig a Romano Dromban játszottak, majd 2004-ben megalakult közös családi formációjuk, a Romengo. A Romengo eddigi mindkét lemeze, a 2010-es Kétháné, valamint a négy évvel későbbi Nagyecsed-Budapest felkerült a rangos nemzetközi világzenei toplistára, a WMCE-re, akárcsak Mónika első szólólemeze, a 2018-ban kiadott Romanimo. Az új album, a Hangszín, ami Lakatos Mónika és a Cigány Hangok néven készült, hamarosan megjelenik. Az énekesnő a 2015-ös budapesti Womex-en fellépett a Romengóval, amellyel az évek során bejárta a világot: zenéltek Indiában, Délkelet-Ázsiában, Mexikóban, tavaly ősszel Dél-Amerika három országában.

Fotó: romengo.com

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Rolla János és a Zeneakadémia Kamarazenekara/3
Háttérinterjú Böröcz Balázzsal, a Pilvax Studio alapító-vezetőjével arculattervezésről, művészetmenedzsmentről, vizuális kommunikációról
Brad Mehldau: Suite April 2020
Eszmefuttatás a iamyank Ensemble Live at CAFe Budapest lemezéről

Más művészeti ágakról

irodalom

Meghalljuk-e a mieinket? Meghalljuk-e a mieinket?
Szabó Ádám: Valakik beszélnek
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Minden egy Excel-táblázattal indult Minden egy Excel-táblázattal indult
Interjú Puklus Péter fotográfussal képzőművészetről, nemzetközi kapcsolatépítésről, a szabad alkotás lehetőségeiről és jövőbeli tervekről
A szolgálólány meséje az HBO-n
Nyitott Műhely, 2020. november 7.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés