bezár
 

irodalom

2020. 10. 29.
A hét könyveitől egy hangoskönyv történetéig
2020. október 29.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A hét könyveitől egy hangoskönyv történetéig Harmadik hete lapozom az ÉS-t úgy, hogy össze is foglalom, ez egy nagy utazás, igyekszem mindig más rovatát mélyebben megfigyelni, esetleg elemezni.

Most A hét könyvei listára szeretném elsőként felhívni az olvasók figyelmét. Hét kategóriára bontva, mindegyikben terjedelmes darabszámú tételek közül válogathatnak azok, akik elsők közt szeretnék olvasni a friss megjelenéseket. Mind a magyar, mind pedig a világirodalom költészetének, elbeszélő prózájának, ifjúsági irodalmának kiemelkedő szövegei, mind pedig az irodalomtudomány, a történelmi és politikai írások, a filozófia, valamint a természet- és orvostudomány kategóriájába tartozó fontos kiadások említésre kerülnek. A próza kategória újdonságai közül Kiss Tibor Noé Beláthatatlan táj című regényét, a verseskötetek közül pedig Kállay Eszter Kéz a levegőbenjét szeretném kiemelni, szubjektíven ajánlani.

Ha kinyitok egy irodalmi folyóiratot, az első dolgom, hogy átfussam, milyen írások szerepelnek benne, majd rátérek a versekre, ezeket olvasom végig, utána következik a próza. A heti ÉS-ben Molnár Krisztina Rita Galamb és Ravasz háború, valamint Markó Béla A tiltakozás értelme, Hagyomány, illetve az Ide-oda nyelv címet viselő, az előbbi kategóriába tartozó szövegei kaptak helyet. Molnár két szövege közül azt gondolom, az utóbbi különösen aktuális, hiszen a háborús helyzet, amiről ír rávetíthető a vírus szülte történésre is. A Galamb pedig abszurd képi világával, meghökkentő soraival többszöri olvasásra kényszeríti az olvasót, ezáltal pedig minden alkalommal más értelmet nyer. Markó az elsőként említett versében, ahogy a cím is mutatja, arról ír, mi értelme van a tiltakozásnak, az írásnak, a tüntetéseknek, az építkezéseknek, egyáltalán az életnek. Ezt a szöveget szintén az aktualitása, de főleg a filozófiai tartalma miatt is érdemes elolvasni. Másodikként említett versében a gyerekkorra visszaemlékezve, arról mesél, hogy az óvodai évzáró ünnepélyre mindig székely táncot tanultak. A harmadik szövegben pedig érdekesen játszik a nyelvvel, variálja, csűri-csavarja a mondatokat, ennek hatására pedig ismét egy többféleképpen értelmezhető verset kapunk.

A tárcatárba a Szív Ernő által írt Kerékpározás, Tóth Krisztina Légörvényben, illetve Marton-Ady Edina Szuperhold című szövegei kerültek be, melyek közül az utóbbi egy házaspár gondolatait mutatja be a két fél szemszögéből.

Számomra a legérdekesebbek a héten Ruff Borbála gondolatai voltak, méghozzá arról, milyen érzés felolvasni Esterházy Péter Hasnyálmirigynapló című könyvét azért, hogy hangoskönyv készülhessen belőle. Ír arról, milyen nagy felkészültség szükséges ahhoz, hogy egy ennyire személyes élményeken alapuló szöveget hitelesen, minél nagyobb beleéléssel át tudjon adni a hallgatóság számára. Az Esterházy-rajongók számára, azt gondolom, kötelező olvasmány.

Az ÉS az újságosoknál 2020. október 30-tól kapható.

nyomtat

Szerzők

-- Horváth Florencia --


További írások a rovatból

Kritika Babarczy Eszter Néhány szabály a boldogsághoz című kötetéről
irodalom

Fehér Enikő Az analóg ember című könyvének bemutatója
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége

Más művészeti ágakról

színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Kelemen Kinga kiállításának megnyitóbeszéde
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés