bezár
 

építészet

2020. 12. 09.
Barokk remekműre bukkantak egy brüsszeli városházán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Barokk remekműre bukkantak egy brüsszeli városházán Jacob Jordaens (1593-1678) flamand festő egyik leghíresebb alkotásának legrégebbi ismert változataként azonosítottak egy festményt, amely csaknem 60 évig díszítette a brüsszeli Saint-Gilles kerület városházának egyik helységét.  

A szent családot ábrázoló festmény az 1960-as évek óta lógott az egyik iroda falán, mígnem egy 2019-es leltárkor meg nem vizsgálták az épületben lévő mind a 800 műalkotást.

A Belgium kulturális örökségének tanulmányozásával és megóvásával foglalkozó Institut royal de patrimoine artistique az egészen tavalyig másolatnak vélt alkotásról kiderült, hogy 1617-ből és 1618-ból való.

A gyermek Jézust, Józsefet, Máriát és annak édesanyját Szent Annát ábrázoló festmény különböző változatait a New York-i Metropolitan Múzeum, a szentpétervári Ermitázs és a müncheni Alte Pinakhotek őrzi.

A Saint-Gilles-i festmény fatáblájának részletes elemzése révén a szakértők a kompozíció legrégebbi ismert verziójaként azonosították a képet.

A felfedezés egy másik nagy meglepetést is tartogatott a szakértők számára. A fatábla ugyanis ugyanabból a fából készült, amelyet egy másik barokk mester, Anthony van Dyck, flamand festő is használt a képeihez.

„Ez megerősíti azt a feltételezést, hogy a fiatal Jordaens és Van Dyck egy időben tevékenykedett Peter Paul Rubens műhelyében." -mondta Joost Vander Auwera, a belga Királyi Szépművészeti Múzeum kurátora.

A festményre egyéves restaurálás vár, mielőtt csatlakozik „a világ legnagyobb Jacob Jordaens műhelyéhez" a Királyi Szépművészeti Múzeumban 2021 végén.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Pesti Attilával az okosotthonok kérdéseit jártuk körbe
építészet

A végeredmény nem feltétlenül építészeti, hanem társadalmi kérdés is

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés