bezár
 

irodalom

2021. 01. 20.
Új monográfia jelent meg a 100 éve született Mészöly Miklósról
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Új monográfia jelent meg a 100 éve született Mészöly Miklósról Új monográfia jelent meg a 100 évvel ezelőtt született Mészöly Miklósról.

Szolláth Dávid nagyszabású értelmezői munkája Mészöly Miklós (1921-2001) gazdag rétegzettségű pályaképét rajzolja meg a "hosszú pályakezdéstől" a "műformák felbontásán" át a "kései változatokig" - írja a kötetet gondozó Jelenkor Kiadó közleménye. A kötet bemutatóját élőben követhetik az érdeklődők a kiadó közösségi oldalán január 26-án.

A kötet alapos elemzés tárgyává teszi az egyes műveket és irányváltó pályaszakaszokat, valamint körültekintően vizsgálja kapcsolatukat az adott történeti és világirodalmi kontextushoz. Emellett a mészölyi hagyománynak a kortárs magyar irodalmi folyamatokra, szerzőkre gyakorolt közvetlen vagy közvetett hatását is számtalan példával igazolja.

A Jelenkor Kiadó a jubileumra készítette a Könyves Magazinnal és a szekszárdi Mészöly Miklós Emlékházzal együttműködésben a #mészöly100 - a köztünk élő Mészöly Miklós című filmet, amelyet az író születésének évfordulóján, kedden mutatnak be a Jelenkor Kiadó Facebook-oldalán. Emellett egy 100 napon át tartó közösségimédia-sorozatot is indítanak, amelyben írók, irodalomtörténészek, közéleti szereplők osztják meg az olvasókkal kedvenc Mészöly-mondatukat - olvasható a közleményben.
 

Fotó: mek.oszk.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma
Lengyel riportirodalom - Prae 2023/2 lapszámbemutató

Más művészeti ágakról

art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés