bezár
 

film

2021. 02. 20.
Egész estés mozi Cseburáskáról a Szojuzmultfimnél
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egész estés mozi Cseburáskáról a Szojuzmultfimnél Egész estés filmet készít 2023 januárjára Cseburáskáról, a szovjet bábfilmek kedvelt figurájáról a Szojuzmultfilm - mondta Juliana Slascseva, a stúdió igazgatóságának elnöke szombaton az Interfax hírügynökségnek.

A Full CG-technológiával készülő produkció a Szojuzmultfilm első egész estés vállalkozása lesz. A családi vígjátéknak tervezett film forgatókönyvén még dolgozik a Poszlednyij Bogatir (Utolsó Hősvitéz) című, kasszasikert hozó mesefilm-trilógia szerzői gárdája, Vitalij Sljappo irányításával. A rendező Dmitrij Gyjacseno lesz, aki a meseparódia mellett több más sikeres orosz vígjátékot vitt filmvászonra az elmúlt években.

A narancsszállítmánnyal érkezett, nagyszemű-nagyfülű nem létező állatka, Cseburáska, és az állatkertben dolgozó magányos városi krokodil, Gena alakja először 1966-ban bukkant fel Eduard Uszpenszkij gyerekkönyvében, majd Roman Kacsanov bábfilmjében. Mindkét alkotásban a jószívű hüllő volt a címszereplő, ám milliók kedvencévé évtizedeken át mégis az apró szőrmók vált; a Cseburáska baba ma is kapható az orosz szuvenírboltokban. A Gena krokodilról és barátairól szóló bábfilmek forgalmazási jogát 2007-ben vásárolta vissza az amerikai Swinstar Holdings Limited cégtől Aliser Uszmanov milliárdos.

A Szojuzmultfilm egyébként 2020 óta dolgozik a szintén klasszikussá vált, a jólnevelt és dörzsölt nyusziról, meg az őt üldöző, a garázda és ostobácska farkasról szóló Nu pagagyi! (No, megállj csak!) rajzfilmsorozat folytatásán is. Az első évad 52 részből áll majd. A farkas megszólaltatásában a stafétát Anatolij Papanov színészkirálytól Garik Harlamov humorista, a nyúléban Klara Rumjanova színésznőtől Dmitrij Hrusztaljov komikus vette át. A filmtörténet egyébként feljegyezte, hogy Vjacseszlav Kotyonocskin rendező a halhatatlan Vlagyimir Viszockijt akarta felkérni az ordas rekedtes megszólaltatására, őt azonban a Szojuzmultfilm akkori vezetése nemkívánatosnak tekintette. Ennek ellenére, a sorozat legelső részében, amikor a farkas kötélen mászik fel a nyuszi erkélyére, az aláfestő zenében Viszockij füttyszava szól. Az új sorozat nem a régi folytatása, hanem alkotóinak szándékai szerint az eredeti, gegekre és nem párbeszédre épülő történet újragondolása, amelyben olyan új szereplők tűnnek majd fel, mint Tim, a borz, Su, a süni és Ulja, az őzike.

A régi sorozatból 1969 és 1986 között tizenhat rész készült, majd 1993 és 2017 között újabb nyolc, amelyek közül a legutóbbiak cselekménye az újévi ünnepekkel függött össze. A legújabb sorozat 52 részből áll és bemutatását sajtóértesülések szerint a Covid-19 járvány miatt halasztották el. A No, megállj csak! 2014-ben minden idők legnépszerűbb rajzfilmje lett az oroszok körében végzett felmérés szerint. A Szojuzmultfilm egyébként szombaton "aranygyűjteményének" több 950 rajzfilmjét, köztük a Nu, pagagyi! összes epizódját ingyenesen elérhetővé tette a Yandex online keresőn.

A négyzetes képen Cseburáska figurája látható. Forrás: www.calvertjournal.com

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Összefoglaló a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál magyar filmes programjáról
Interjú Pohárnok Gergellyel külföldi munkákról, az operatőri pálya sikereiről és – egyebek mellett – a Taxidermia izgalmas utóéletéről
A 9. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál programjából
Iryna Tsilyk A föld oly kék, mint egy narancs című filmje a 17. Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

színház

Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak Megcsinálják akkor is, ha csak maguknak játszanak
Beszélgetés Pászt Patríciával a lengyel és a magyar színházról
színház

Arcközelik a színpadon Arcközelik a színpadon
Garaczi László: Végre egy kis csönd - a K:ortárs sorozatában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés