bezár
 

zene

2021. 03. 24.
A kármeliták az Operában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A kármeliták az Operában Francis Poulenc A kármeliták című operája április 3-án 20.00-tól megtekinthető a Magyar Állami Operaház közvetítésében – közölte az opera.hu.

Az opera a compiègne-i mártírok igaz történetét tárja elénk, a francia forradalom kivégzéseinek borzalmairól, az önfeláldozásról a hit kérdésének boncolgatása mellett. A jakobinus diktatúra egyházellenessége miatt, 1794. június 17-én 16 kármelita apácát végeztek ki, akik levágott hajjal vonultak a halálba a Veni Creator Spiritust énekelve.

Poulenc alkotásának eredeti címe - A kármeliták párbeszédei – igazán sok mindent elárul magáról, a cselekményt a kármelita nővérek egymással folytatott beszélgetései, imái határozzák meg. A valós történelmi háttér ellenére, a történetet egy fiktív hősnő szemüvegén keresztül ismerhetjük meg. A szöveg kiemelt szerepet foglal el az operában, melyet francia nyelven, magyar és angol fordításban hallhat a közönség.

A felvétel 2016. december 11-én készült az Operaházban. Az alkotók között szerepel Christian Badea (karmester), Létay Kiss Gabriella (Blanche de la Force), Fokanov Anatolij (de la Force márki) és Boncsér Gergely (de la Force lovag) is.

Négyzetes kép a leadben: opera.hu 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Az Ivan and the Parazol: Mást vártam című daláról
A 2021. február 21-i előadások
A Nemzeti Filharmonikusok Fehér éjszakák koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés