bezár
 

zene

2021. 04. 01.
John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
John Eliot Gardiner és az English Baroque Soloists & Monteverdi Choir Április 4-én, tizenhárom évvel a frenetikus budapesti előadás után John Eliot Gardiner visszatér a János-passióval a Müpába – írja a mupa.hu.  

A világhírű dirigens a régizene-mozgalom doyenje, ugyanakkor napjaink egyik legfrissebb szemléletű, legkíváncsibb karmester-egyénisége. Lemezei sem veszítettek semmit frissességükből: Bach János-passiójából több mint három évtizede készített első felvételét azóta is a mű etalonértelmezésének tartjuk – áll a honlapon. 2021 tavaszán saját együtteseivel európai turnén vezényli a művet, a Monteverdi Choir és az English Baroque Soloists tagjaihoz a nemzetközi zenei élet vezető énekesei csatlakoznak.

Bach a János-passióban az evangéliumi történet egyes mozzanatainak expresszív, drámai megragadására törekedett. Példa nélküli (még a korabeli operákban sem találni hasonlót) a bibliai dialógusokra épülő jelenetek sodró lendülete, dramaturgiai építkezése, koncentráltsága és pszichológiai pontossága. Nem véletlenül írta Pilinszky János több mint ötven évvel ezelőtt a passió egyik előadása után, hogy ez a mű „örök és hipermodern egyszerre, vagy pontosabban: rá van a legnagyobb szükségünk.”

A koncertet az érdeklődők április 4-én 19:30-22:00 óra között tekinthetik meg a Bartók Tavasz virtuális hangversenytermében.

Négyzetes kép a leadben: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
„Határtalan Design”/ Design Without Borders a FUGÁban
Az UMZE kamaraegyüttesének pécsi koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés