bezár
 

irodalom

2021. 04. 03.
Százból a legjobb krimi – döntött a zsűri
Regény kategóriában is megvan az eredmény a Prae Kiadó krimipályázatán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Százból a legjobb krimi – döntött a zsűri A Prae Kiadó tavaly meghirdetett krimipályázatát értékelte a zsűri regény kategóriában, és egyhangú döntést hozott: az első helyezést Gráczer László A háromfa hölgye című kézirata érte el.

A Prae Kiadó 2020. március 6-án pályázatot hirdetett magas színvonalú krimik (novellák és regények) írására. A kiadó által gondozott Krimi Ma sorozat sikere nyomán a pályázat célja a hazai krimi kínálatának bővítése, az iránta való érdeklődés élénkítése volt. A pályázat eredményéről novella kategóriában a kiadó tavaly nyáron adott hírt, a Prae 2020/3-as számában tíz novellát közölt is, a legjobbnak ítélt regényrészletek szerzőitől pedig év végével várta a teljes kéziratokat.

A zsűri – Benyovszky Krisztián, Kálai Sándor, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter és Pintér Tibor –, valamint a kiadó szerkesztősége (L. Varga Péter és Péczely Dóra) eredetileg több mint száz tervezett regénykézirat közül válogathatott, a második fordulóba végül tíz pályamű jutott, egyet a szerzője más elfoglaltságok miatt nem tudott befejezni, így versenyben kilenc maradt.

A zsűri egyhangú döntése alapján első helyezést ért el Gráczer László A háromfa hölgye című kézirata. A helyezéssel járó díj értelmében a kiadó szerkeszti és megjelenteti a regényt Krimi Ma sorozatában.

Benyovszky Krisztián, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója, a krimi zsánerének kutatója a következőképp méltatja a pályaművet:

Gráczer László A háromfa hölgye című történelmi krimije a zsűri egyhangú döntése alapján bizonyult a pályázatra benyújtott kéziratok legjobbikának. A regény mindenekelőtt a plasztikus, erős hangulati töltettel bíró korrajz, a történelmi ismeretanyag és az izgalmas, fordulatos cselekmény arányos vegyítése, a szokatlan, eredeti nyomozófigura megalkotása, a bűnügyi rejtvényfejtés és a nyelvi megvalósítás igényessége okán érdemelte ki az elsőbbséget.

A kiadó gratulál valamennyi szerzőnek a színvonalas munkák elkészítéséhez. Az első helyezett kézirat mellett a zsűri javaslatára a kiadó foglalkozni kíván Bánhidi Lilla, Somogyi György, Szerencsés Dániel, valamint Szombath András kéziratával is.

Tervezik, hogy a Prae irodalmi kultúratudományos folyóirat 2021/2-es számában részleteket mutatnak a nyertes műből és a fenti négy szerző regényéből.

 

Buda

Fotó: Buda, Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Beszélgetés Szolcsányi Ákossal új verseskötete kapcsán
irodalom

A „lehetséges irodalom” műhelytitkai A „lehetséges irodalom” műhelytitkai
Hommage à Zemplényi Ferenc
irodalom

Egy (úr)nő ébredése Egy (úr)nő ébredése
Stacey Halls: Familiárisok, fordította Simonyi Ágnes, XXI. Század Kiadó, 2020
irodalom

Bolyongás a szemétösvényeken Bolyongás a szemétösvényeken
Selyem Zsuzsa: Az első világvége, amit együtt töltöttünk, Jelenkor, 2020.

Más művészeti ágakról

art&design

Geometrizált humanizmus Geometrizált humanizmus
Interjú Ábel Tamás üvegművésszel sikerről, külföldi kapcsolatépítésről, magyarországi megélhetésről, valamint művészeti ága helyzetéről
art&design

Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan Rejtőzködő kiállítóterek II. Élőben és virtuálisan
Artus, Kapcsolótér – Bodóczky István: „Játsszuk azt, hogy meghaltunk”
gyerek

13 Pagony könyv az évtized legjobb gyerekkönyvei között!
A zsűri szavazatai alapján a Boszorkánycica az évtized gyerekkönyve!


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés