bezár
 

irodalom

2021. 04. 03.
Százból a legjobb krimi – döntött a zsűri
Regény kategóriában is megvan az eredmény a Prae Kiadó krimipályázatán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Százból a legjobb krimi – döntött a zsűri A Prae Kiadó tavaly meghirdetett krimipályázatát értékelte a zsűri regény kategóriában, és egyhangú döntést hozott: az első helyezést Gráczer László A háromfa hölgye című kézirata érte el.

A Prae Kiadó 2020. március 6-án pályázatot hirdetett magas színvonalú krimik (novellák és regények) írására. A kiadó által gondozott Krimi Ma sorozat sikere nyomán a pályázat célja a hazai krimi kínálatának bővítése, az iránta való érdeklődés élénkítése volt. A pályázat eredményéről novella kategóriában a kiadó tavaly nyáron adott hírt, a Prae 2020/3-as számában tíz novellát közölt is, a legjobbnak ítélt regényrészletek szerzőitől pedig év végével várta a teljes kéziratokat.

A zsűri – Benyovszky Krisztián, Kálai Sándor, Mészöly Ágnes, Molnár T. Eszter és Pintér Tibor –, valamint a kiadó szerkesztősége (L. Varga Péter és Péczely Dóra) eredetileg több mint száz tervezett regénykézirat közül válogathatott, a második fordulóba végül tíz pályamű jutott, egyet a szerzője más elfoglaltságok miatt nem tudott befejezni, így versenyben kilenc maradt.

A zsűri egyhangú döntése alapján első helyezést ért el Gráczer László A háromfa hölgye című kézirata. A helyezéssel járó díj értelmében a kiadó szerkeszti és megjelenteti a regényt Krimi Ma sorozatában.

Benyovszky Krisztián, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem oktatója, a krimi zsánerének kutatója a következőképp méltatja a pályaművet:

Gráczer László A háromfa hölgye című történelmi krimije a zsűri egyhangú döntése alapján bizonyult a pályázatra benyújtott kéziratok legjobbikának. A regény mindenekelőtt a plasztikus, erős hangulati töltettel bíró korrajz, a történelmi ismeretanyag és az izgalmas, fordulatos cselekmény arányos vegyítése, a szokatlan, eredeti nyomozófigura megalkotása, a bűnügyi rejtvényfejtés és a nyelvi megvalósítás igényessége okán érdemelte ki az elsőbbséget.

A kiadó gratulál valamennyi szerzőnek a színvonalas munkák elkészítéséhez. Az első helyezett kézirat mellett a zsűri javaslatára a kiadó foglalkozni kíván Bánhidi Lilla, Somogyi György, Szerencsés Dániel, valamint Szombath András kéziratával is.

Tervezik, hogy a Prae irodalmi kultúratudományos folyóirat 2021/2-es számában részleteket mutatnak a nyertes műből és a fenti négy szerző regényéből.

 

Buda

Fotó: Buda, Magyar Földrajzi Múzeum / Erdélyi Mór cége

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
irodalom

Az Élet és Irodalom Könyvtolmácsok című beszélgetéssorozatának első alkalma

Más művészeti ágakról

A 14. Frankofón Filmnapokról
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés