bezár
 

film

2021. 04. 16.
Oscar-jelölt kisfilmmel érkezik a Friss Hús nemzetközi programja
Rekordszámú külföldi munkát vetítenek az egyhetes fesztiválon
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Oscar-jelölt kisfilmmel érkezik a Friss Hús nemzetközi programja A 9. Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivált új időpontban, május 27. és június 2. között rendezik meg a Toldi moziban és további szabadtéri helyszíneken. Az egyhetes rendezvény nemzetközi versenyprogramja már összeállt, rekordszámú, 27 nemzetközi filmet vetítenek majd. 

Idén először lesz öt nemzetközi versenyszekció, a filmeket tematikus blokkokba sorolták a szervezők: a Találkozások, Furcsaságok, Családban marad és Felnövéstörténetek szekciók mellett az ötödik blokk a Határesetek címet viseli, olyan külhoni (vagy épp tiszteletbeli) magyarok alkotásai lesznek itt láthatóak, akik a hazai válogatásba nem férnének be.

Olyan többszörös díjnyertes alkotók vadonatúj filmjei is láthatóak lesznek majd, mint a lengyel-magyar Tomek Ducki, akinek 2007-es Életvonal című animációs munkája komoly nemzetközi karriert futott be, új animációs filmjének címe: Plantarium. A Varga Katalin balladája és a Berberian Sound Studio tiszteletbeli magyarnak számító angol rendezője, Peter Strickland kellemes fejbizsergést ígér az ASMR-jelenséggel foglalkozó kisfilmjével, melynek címe Cold Meridian. A szlovéniai születésű Horváth Botka Áron filmjében (Bits) pedig Nagy Zsolt ígéri meg a fiainak, hogy elviszi őket a Hungaroringre. A FAMU-n végzett Mihályi Michaela és David Stumpf animációs filmjét, a Sh_t happenst a Velencei Filmfesztivál is beválogatta programjába.

Képkocka a Sh_t happensből. Forrás: Budapest Film Zrt.

A Friss Húson mutatkozik be a magyar közönségnek a rövid animációs Oscarra jelölt Genius Loci (r.: Adrien Mérigeau), amely egy fekete nő észleléseit mutatja be Párizsban, valamint a Berlinale rövidfilmes programjában díjat nyert My Uncle Tudor, amely a Színház- és Filmművészeti Egyetem Doc Nomads programjában készült, rendezője, Olga Lucovnicova tanult egy ideig a magyar egyetemen. Tarr Béla egykori tanítványa, Rand Abou Fakher filmje is a Berlinaléról érkezik, a So We Live a Berlinale Shorts programjában szerepelt.

Képkocka a My Uncle Tudorból. Forrás: Budapest Film

Leonardo van Dijl filmje, a tornászlányról szóló Stephanie a Cannes-i Filmfesztivál rövidfilmes programjában szerepelt, a Stickert (r.: Georgi M. Unkovski) a Sundance Filmfesztivál válogatta be a programjába, a fiatal török pár megpróbáltatásai bemutató The Criminals (r.: Serhat Karaaslan) pedig forgatókönyvírói díjat is nyert a Sundance-en. Több kisfilm is foglalkozik a turizmus kizsákmányoló hatásával: a francia Massacre (r.: Maïté Sonnet) és a nepáli Ashmina (r.: Dekel Berenson) is.

Képkocka a The Criminalsből. Forrás: Budapest Film

A visszatérő alkotók között van a 2017-es Friss Hús legjobb nemzetközi rövidfilm díját a Glass House-szal elnyerő Ivar Aase, aki egy különös szerelmi történetet feldolgozó új filmjével, a Cam Boy-jal érkezik a Friss Húsra.

A nemzetközi versenyben a legjobb film díját és a zsűri különdíját ítélik oda, illetve a közönség is szavazhat kedvenc külföldi filmjéről. A filmek részletes listáját és adatlapját a Friss Hús Budapest honlapján lehet megtekinteni.

A szervezők bíznak benne, hogy május végén az érvényes szabályok mellett meg tudják tartani a rendezvényt a Toldi moziban.

A négyzetes képen Peter Strickland Cold Meridian című kisfilmjének egy képkockája látható.

Képek forrása: Budapest Film 

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Thomas Vinterberg: Még egy kört mindenkinek
J Blakeson: Fontos vagy nekem
Dér Asia, Haragonics Sára: Anyáim története
Interjú Haspel Adrienne-nel, az Egyesült Államokban dolgozó magyar vágóval alkotói módszerről, hatásokról, amerikai tapasztalatokról

Más művészeti ágakról

színház

„Tetszik, ahogy”: avagy a szerelem zűr és zavar „Tetszik, ahogy”: avagy a szerelem zűr és zavar
A Webszínház Shakespeare/37 sorozatának Ahogy tetszik-átfogalmazása
gyerek

Pagony kalandséta: szabadtéri kalandjáték a Pagonytól
Biztonságos, szabadtéri családi program
irodalom

Gyerekkritika Gyerekkritika
Helyzetjel


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés