bezár
 

film

2021. 04. 26.
Lappföldi western és dolce far niente észt módra
Online jön az Észt Hét a Művész Távmoziban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Lappföldi western és dolce far niente észt módra Nemcsak drámákból, hanem az elmúlt egy év észt animációs és dokumentumfilmes terméséből is válogat az idei Észt Hét. A legfrissebb alkotásoknak a Művész Távmozi ad otthont április 29. és május 4. között. 

Nyitófilmként Veiko Õunpuu igazi lappföldi westernje, Az utolsók látható, melyben a főszereplő dilemmája, hogy a szülőföldet vagy az egyéni érdekeket részesítse-e előnyben. A kapitalizmuskritikus alkotást az Észt Kulturális Alap 2020-ban az év játékfilmjévé választotta, valamint ez a film lett Észtország hivatalos jelöltje a 93. Oscar nemzetközi játékfilm kategóriájában is.

Ezt követi egy másik, hazájában szintén számos díjat nyert film, a Rain. A szívhez szóló történetben egy észt család életébe pillanthatunk bele, ízelítőt kapva testvéri szeretetről, törődésről, gyűlöletről és arról, hogy mit jelent embernek lenni.

Az Észt Hét harmadik napján végre megérkezik hazánkba az A. H. Tammsaare klasszikus regényéből készült film, az Orcád verítékével is, amely 2019-ben az Oscar-shortlisten is szerepelt.

Az Egy évnyi dráma a színházlátogatók (és nem-látogatók) dokumentumfilmje. A színházrajongó Észtországban 2017-ben megjelenik egy álláshirdetés: olyan embert keresnek, aki még soha nem járt színházban, és végignézné a 2018-ban készült összes előadást. A 450 jelentkező közül a 21 éves vidéki varrónőt, Alissija-Elisabetet választják ki, akinek új hivatásával megváltozik az élete.

Az észt dolce far niente-érzést a Fred Jüssi természetfilozófussal készített A létezés szépsége hozza el. A természet titkos ösvényein csámborogva, az égen úszó felhőket órákon át bámulva, a tábortűz édes-füstös ölelésében elmerülve hagyjuk magunk mögött a város zaját és a gazdasági felemelkedést.

Az Észtország 20. századi történelmi traumáit a rendező-írónő családjának visszaemlékezésein keresztül bemutató Elfojtott emlékeket pedig nemcsak a vásznon, hanem könyv formájában is megismerhetjük.

A vetítések után a filmek alkotóival lesznek beszélgetések. Az Észt Héten a filmek mellett irodalmi, művészeti és nyelvi programok, valamint játékok is várják az érdeklődőket.

Jegyek ezen a linken válthatók. További információk az Észt Intézet honlapján és Facebook-oldalán találhatók. 

A négyzetes képen az Imbi Paju, az Elfojtott emlékek rendezője, illetve a filmből készült könyv szerzője látható.

Filmjének vetítése után egy vele készült beszélgetést is láthatnak a nézők.

Forrás: Észt Intézet

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Csáki László: Kék Pelikan
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Hayao Miyazaki: A fiú és a szürke gém

Más művészeti ágakról

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Nils Frahm: Day


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés