bezár
 

zene

2021. 05. 07.
Eötvös Péter és a Ligeti Ensemble
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eötvös Péter és a Ligeti Ensemble Május 9-én 19 órától élő közvetítésben hangzik el Eötvös Péter és a Ligeti Ensemble koncertje – áll a Concerto Budapest honlapján. 

Már megszokhattuk, hogy a Ligeti Ensemble koncertprogramjai korunk zenéjének legjavából válogatnak, s általában találni a műsoron egy-egy bemutatót is. Ezúttal sem lesz ez másként, hiszen a brit zeneszerző, Sir Harrison Birtwistle Secret Theatre című műve most először hangzik majd el Magyarországon. A program bár csupa hangszeres műből áll, mindegyik mögött egy láthatatlan színház játszódik; egyértelmű például, mire utal Durkó Zsolt műcíme („Tűz zene”). Eötvös Péter – az est karmestere – alapvetően vizuális beállítottságú zeneszerző, így még ha nem is szövegre ír zenét, mindig van egy irányító gondolati szál, amely mentén komponál. A Shadows esetében hangzó árnyékok játékát hallhatjuk, ahogy négy hangszercsoport a mű két főszereplője, a fuvola és a klarinét árnyékaként szólalnak meg. Elvontabb mű a reál beállítottságú francia zeneszerző, Pierre Boulez Dérive című alkotása, amelyet a Répons és a Messagesquisse című darabokból „derivált”, vezetett le a komponista. Végül igazi „titkos színház” Birtwistle műve, amelyről a következőket mondta a zeneszerző: „Amit csinálok az valami, amit instrumentális szerepjátéknak hívok… Nem művet írok, amelyhez adott számú hangszert használok – ez inkább egy játék emberekkel, hangjaikkal és azzal, amit mondanak.”

Az előadáson elhangzik majd Durkó Fire Music darabja, amit Eötvös Péter, Shadows (ensemble verzió) követ, majd a szünet után Boulez Dérive 1-t és Harrison Birtwistle Secret Theatre darabját hallgathatjuk meg. Vezényel Eötvös Péter. 

A koncert megtekinthető a Concerto Budapest YouTube-csatornáján, a Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, valamint a Papageno Facebook-oldalán is. 

Négyzetes kép a leadben: eotvospeter.com © Csibi Szilvia

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről
zene

Egy üres szoba megtöltése Egy üres szoba megtöltése
Magánbeszélgetés Király Ernő avantgárd zeneszerzővel* (születésének 102ik, halálának 14ik évében)
Interjú Tornyai Péterrel érvényesülésről, külföldi lehetőségekről, a zenei tevékenység sokszínűségéről, célokról
Az Ivan and the Parazol: Mást vártam című daláról

Más művészeti ágakról

Parti Nagy Lajos: Ibusár (Örkény István Színház — Kék Művészügynökség)
irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja
Nagy Viktor Oszkár: Becsúszó szerelem


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés