bezár
 

zene

2021. 05. 07.
Eötvös Péter és a Ligeti Ensemble
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Eötvös Péter és a Ligeti Ensemble Május 9-én 19 órától élő közvetítésben hangzik el Eötvös Péter és a Ligeti Ensemble koncertje – áll a Concerto Budapest honlapján. 

Már megszokhattuk, hogy a Ligeti Ensemble koncertprogramjai korunk zenéjének legjavából válogatnak, s általában találni a műsoron egy-egy bemutatót is. Ezúttal sem lesz ez másként, hiszen a brit zeneszerző, Sir Harrison Birtwistle Secret Theatre című műve most először hangzik majd el Magyarországon. A program bár csupa hangszeres műből áll, mindegyik mögött egy láthatatlan színház játszódik; egyértelmű például, mire utal Durkó Zsolt műcíme („Tűz zene”). Eötvös Péter – az est karmestere – alapvetően vizuális beállítottságú zeneszerző, így még ha nem is szövegre ír zenét, mindig van egy irányító gondolati szál, amely mentén komponál. A Shadows esetében hangzó árnyékok játékát hallhatjuk, ahogy négy hangszercsoport a mű két főszereplője, a fuvola és a klarinét árnyékaként szólalnak meg. Elvontabb mű a reál beállítottságú francia zeneszerző, Pierre Boulez Dérive című alkotása, amelyet a Répons és a Messagesquisse című darabokból „derivált”, vezetett le a komponista. Végül igazi „titkos színház” Birtwistle műve, amelyről a következőket mondta a zeneszerző: „Amit csinálok az valami, amit instrumentális szerepjátéknak hívok… Nem művet írok, amelyhez adott számú hangszert használok – ez inkább egy játék emberekkel, hangjaikkal és azzal, amit mondanak.”

Az előadáson elhangzik majd Durkó Fire Music darabja, amit Eötvös Péter, Shadows (ensemble verzió) követ, majd a szünet után Boulez Dérive 1-t és Harrison Birtwistle Secret Theatre darabját hallgathatjuk meg. Vezényel Eötvös Péter. 

A koncert megtekinthető a Concerto Budapest YouTube-csatornáján, a Zeneakadémia Online Koncerttermében, Facebook-oldalán és YouTube-csatornáján, valamint a Papageno Facebook-oldalán is. 

Négyzetes kép a leadben: eotvospeter.com © Csibi Szilvia

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.
Schubert NOW bejátszókoncert a BMC-ben

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
gyerek

Kabóca Bábszínház: Dödölle


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés