bezár
 

építészet

2021. 05. 23.
Ma nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennálé
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ma nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennálé Ma nyílik meg a 17. Velencei Építészeti Biennálé, amelyen Magyarországot az Othernity - Modern örökségünk újragondolása című kiállítás képviseli.

A koronavírus-járvány miatt 2020-ban elhalasztott Velencei Építészeti Biennálét szigorú járványvédelmi intézkedések mellett rendezik meg.

A kiállítás mottója: How will we live together? (Hogyan fogunk együtt élni?). A biennálé főkurátora Hasim Szarkisz libanoni-amerikai építész.

"Új szerződésre van szükségünk a terekkel kapcsolatban. Az egyre szélesedő politikai megosztottság és a növekvő gazdasági egyenlőtlenségek összefüggésében arra kérjük az építészeket, hogy képzeljék el azokat a tereket, amelyekben közösen együtt élhetünk" - fogalmazott a biennálé honlapján Szarkisz.

A rendezvényre 46 országból 112 kiállítót hívtak meg. 63 ország jelentkezik nemzeti kiállítással, közülük Azerbajdzsán, Grenada, Irak és Üzbegisztán első alkalommal.

A Giardini parkban álló magyar pavilon Othernity - Modern örökségünk újragondolása című kiállítása, melynek kurátora Kovács Dániel, tizenkét modern budapesti épület újragondolásán keresztül a regionális építészeti identitás újrafogalmazására tesz kísérletet.

A Velencei Építészeti Biennálé november 21-ig látogatható.

A nemzetközi kiállítás zsűrijét Szedzsima Kazujo japán építész vezeti. Az építészekből álló zsűri tagjai között van a perui Sandra Barclay, a libanoni Lamia Joreige, a Skóciában élő ghánai Lesley Lokko és az olasz Luca Molinari. A zsűri augusztus 30-án hirdeti ki díjait.

A megnyitón életművéért Rafael Moneo spanyol építészt jutalmazzák. Szarkisz  generációja egyik legmeghatározóbb építészének nevezte Moneót gyakorló építészként, oktatóként és tudósként. Mint felidézte, nevéhez fűződik a San Sebastián-i Kursaal Kongresszusi Központ és Auditorium, Madridban a Prado Múzeum és az Atocha pályaudvar, valamint a Los Angeles-i székesegyház építése.     

Rafael Moneo elismeréséhez kapcsolódóan egy kisebb kiállítást is rendeztek, amelyen műanyag makettek és emblematikus képek mutatják be a spanyol építész munkáit.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

építészet

Az új Vénusz, vagy a láger? Az új Vénusz, vagy a láger?
A dán Királyi Színház épületei
építészet

A Magyar Zene Háza nyerte el a „Világ Legjobb Zenei Célú Fejlesztése” díjat
Az amerikai Music Cities Awards a legjobbnak minősítette a készülő épületet
építészet

Miénk ez a tér! Miénk ez a tér!
Budapest a lehetőségek városa
építészet

A modernizmus és a múlt illúziója A modernizmus és a múlt illúziója
Építészeti körtúra az ezerarcú Barcelonában

Más művészeti ágakról

zene

Ha beoltottak, mehetsz koncertre, Izraelben
Tel Avivban szabadtéri koncertet szerveznek a Covid-19 ellen beoltottaknak
Parti Nagy Lajos: Ibusár (Örkény István Színház — Kék Művészügynökség)


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés