bezár
 

irodalom

2021. 06. 01.
A művészet és a vírus viszonyáról szervez konferenciát az MMA
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A művészet és a vírus viszonyáról szervez konferenciát az MMA A művészet közege III. Alkotáselmélet - Elméletalkotás a vírus idején címmel szervez konferenciát kedden a Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet (MMA MMKI) a Pesti Vigadóban. Az online is követhető rendezvény előadói azt vizsgálják, hogy kimutathatók-e olyan stílusváltások, eszközváltások, témaváltások a művészetben, amelyek egy új lehetséges korszak jegyeit hordozhatják magukban.

A művészet közege elnevezésű konferenciasorozat az elmúlt két év alatt számos elgondolkodtató művészetelméleti kérdést vetett fel. A harmadik alkalommal megrendezendő esemény elsősorban a művészetet körülvevő közegre fókuszál.

A rendezvény első részében a szakemberek elméleti kérdésekkel foglalkoznak, majd a második szekcióban a vírushelyzetet átélt művészek beszélnek a kialakult gyakorlatról, megvalósításról.

Kucsera Tamás Gergely, az MMA főtitkára előadásában arra tér ki, hogy az elmúlt egy esztendőben a technológia adta lehetőségek menekülési útvonalakat nyújtanak egy világjárvány idején is. Kocsis Miklós, az MMKI igazgatója arra keresi a választ, hogy a COVID-válság után hogyan lehet átszervezni művészeti intézmények tevékenységét.

Boros János, az MMKI tudományos főmunkatársa filozófiai szempontból kutatja, hogy honnan állt elő a vírusnak nevezett nem-élő, ami az élet számára maga a rossz.
Szécsi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karának tanszékvezető egyetemi tanára, dékánja előadásában arról beszél, hogy a történetekben való gondolkodás és a kommunikáció egymással összefüggő, énteremtő folyamatok.

Várnagy Andrea zongoraművész, az MMA ösztöndíjasa az előadóművészet és a közönség járványhelyzet idején is fennálló kapcsolatáról beszél, majd Erhardt Gábor MMA ösztöndíjas építész a vírus és a globalizált, végletekig technicizált civilizáció terjedése között von párhuzamot.

Soltész Márton irodalomtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Politika- és Államelméleti Kutatóintézetének munkatársa előadásában Pilinszky János evangéliumi esztétikájából vezeti le a választ arra a kérdésre, hogy mi a szerepe az alkotásnak a világjárvánnyal szemben.

Kondor Attila MMA ösztöndíjas képzőművész a konferencián bemutatja a Nyitott ajtónál című animációs rövidfilmjét, amely Johann Anker Larsen dán író műve alapján készült. A mű témája a meditatív elmélyülés spontán megélt csúcstapasztalata, az "örök jelen" feltárulása.

Az esemény online követhető az MMA MMKI YouTube-csatornáján.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

irodalom

De vajon mi az, ami rejtve marad? De vajon mi az, ami rejtve marad?
A Margó Irodalmi Fesztivál harmadik napja
irodalom

Mesterséges intelligencia és digitális örökség Mesterséges intelligencia és digitális örökség
A Digitális Örökség Nemzeti Laboratórium (DH-LAB) bemutatkozó online konferenciájáról
irodalom

Kellemetlenségek Kellemetlenségek
Juhász Tibor: Amire telik, Scolar Kiadó, Bp., 2021. 72p.
irodalom

Így történhetett Így történhetett
A Prae folyóirat Ragály-számából

Más művészeti ágakról

art&design

Hölgymenyét Hölgymenyét
Interjú Verebics Kati festővel
színház

Séta a fejekben és az utcákon Séta a fejekben és az utcákon
East End: Idővonal
gyerek

Öt budapesti séta egy füzetben
Ingyenes program a Deák17 Galéria jóvoltából az egész családnak
Steve Lightfoot: Ne higgy a szemének!


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés