bezár
 

színház

2021. 06. 04.
kirakART: Kortárs előadóművészeti hétvége Budapest kirakataiban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Budapest elhagyatott kirakatai mellett kávézók és színházak üvegablakai élednek újjá művekkel, művészekkel, akciókkal harminc helyszínen negyven alkotócsoportnak köszönhetően péntektől vasárnapig a kirakART kortárs előadó-művészeti hétvége során.

Noha a járványhelyzet miatti korlátozások mára sokat enyhültek, Budapest legtöbb színháza erre az évadra már nem nyit ki. A független befogadóhelyek ezért úgy döntöttek, hogy a közönségtől hosszú hónapokra elzárt művészetet kiviszik az utcára és biztonságos körülmények között, mégis egyedi módon teremtik meg a lehetőséget a művészek és a közönség várva várt találkozására  között.

Szkéné színház

Barda Beáta elmondása szerint a kirakART öt független befogadóhely – a Bethlen Téri Színház, a Jurányi Inkubátorház, a Szkéné Színház, a MU Színház és az ötletgazda Trafó Kortárs Művészetek Háza – közös szervezésében valósul meg. Hozzájuk további tíz intézmény csatlakozott, így harminc helyszínen zajlanak majd a programok három napon át, negyven alkotócsoport csaknem hetven művészének részvételével.

Rozgonyi-Kulcsár Viktória, a Jurányi Inkubátorház vezetője hozzátette: a produkciók csaknem mindegyike reagál az elmúlt egy év pandémiás helyzetére, mindezt ugyanakkor járványügyileg teljesen biztonságos módon teszik. A kirakART jól illeszkedik a nemrég indult Margit-negyed kezdeményezéshez, a II. kerületi kulturális negyedből a Jurányin kívül a Bem mozi és az Átrium vesz részt a programsorozatban – jegyezte meg.

Erős Balázs, a MU Színház művészeti vezetője szintén kiemelte a lokális kultúra fejlesztését mint a kirakART fontos célját, megemlítve a további újbudai résztvevőket: a Szkéné Színházat és az Eleven Tavasz fesztivált is.

A szervezők elmondása szerint a kortárs előadó-művészeti hétvégén szinte minden műfaj képviselteti magát: lesz kirakat-színház, újcirkusz, kortárs tánc, performanszok, installációk, minikoncertek, felolvasás, storytelling, egyperces jelenetek, fotó- és plakátkiállítás, irodalom, jelmezbemutatók, DJ- és VJ setek, valamint gyerekprogramok és bábszínház is.

Fellépnek többek között Téri Gáspár, Góbi Rita, Cserepes Gyula, Szeri Viktor, a Dollár Papa Gyermekei, a Narratíva csoport, a Közép-Európa Táncszínház, a Kámfor Bábszínház, a TÁP Színház, a Gólem Színház, a Zéró Balett, a Duda Éva Társulat, Pelva Gábor, JazzaJ, az Andaxínház, a SzínMűhely, Huzella Júlia, Grisnik Petra és Horváth Csaba/Rába Roland koreográfus-rendező szakos hallgatói. Láthatók lesznek továbbá Nagy Fruzsina, Kálmán Eszter, Korolovszky Anna, Szűcs Edit, Rácz Nóra, a Noppa Design, Haraszti Zsolt, Bérczi Zsófia és Kiss Julcsi munkái is.

A kirakART honlapja a részletes programokon túl könnyen bejárható útvonalakat is kínál az érdeklődőknek – közölték a szervezők.
 

 

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Parti Nagy Lajos: Ibusár (Örkény István Színház — Kék Művészügynökség)
színház

Szív-e vért egy gumidenevér, avagy kalickákba zárt szülők Szív-e vért egy gumidenevér, avagy kalickákba zárt szülők
Tóth Krisztina Denevér című drámája Dicső Dániel rendezésében
színház

Ki kicsoda? Ki kicsoda?
A Miskolci Balett Üvöltő szelek előadása
színház

Gondoljuk újra: minden jó, ha Shakespeare jó? Gondoljuk újra: minden jó, ha Shakespeare jó?
Shakespeare/37 a Webszínházban, 1. rész

Más művészeti ágakról

A Margó Fesztivál záró napja
irodalom

Hangulatjelentés is, igaz is Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról
Háttérinterjú Csonka Andrással, a Zeneakadémia programigazgatójával versenyekről, művészeti ügynökségekről, a koncerttermek működéséről
gyerek

Öt budapesti séta egy füzetben
Ingyenes program a Deák17 Galéria jóvoltából az egész családnak


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés