bezár
 

art&design

2021. 06. 06.
Kiállították Bristolban a rabszolgakereskedő Edward Colston ledöntött szobrát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállították Bristolban a rabszolgakereskedő Edward Colston ledöntött szobrát Kiállították Bristolban a 17. századi rabszolgakereskedő Edward Colston Black Lives Matter tiltakozó mozgalom alatt ledöntött szobrát. A bristoli kikötőben álló bronzszobrot a Minneapolisban meggyilkolt fekete George Floyd halála miatt kezdődött tiltakozások idején, 2020. június 7-én döntötték le. Péntektől a város M Shed múzeumában tekinthetik meg a látogatók.

A kiállításon, amelyen a tiltakozó mozgalom alatt készült levelezőlapok is láthatók, arra kérik a helyi lakosokat, hogy vegyenek részt egy szavazásban annak eldöntésére, hogy mi történjen a szoborral a tárlat után.

A szobor 1895 óta áll a városban. A Bristol történetével foglalkozó bizottság munkájában részt vevő Shawn Sobers, a Nyugat-Angliai Egyetem tanára szerint a szobor ledöntésének Anglia- és világszerte nagy hatása volt.

Mint kiemelte, az antirasszista mozgalom nem a szobrokról szól. "A rasszizmust próbálja kiirtani a társadalomból, és egyenlőséget teremteni ott, ahol faji egyenlőtlenségek vannak, amelyek átívelnek a gazdasági különbségeken. A szobrok azonban azt jelképezik, hogy a brit városok mennyire komolyan veszik ezeket a kérdéseket" - mondta.

Sobers szerint Colston szobrának kiállítása lehetőséget teremt arra, hogy az emberek megbeszélhessék a történteket és mélyebben foglalkozzanak a történelemmel. Egyúttal arra is alkalmat ad, hogy megtudják, mit gondolnak a helybeliek, mivel ők élnek együtt ebben a városban.

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

A sárga csend kísértete A sárga csend kísértete
A sárga csendről kiállítás: Schein Gábor megnyitó beszéde
art&design

Láthatóvá tett láthatatlan? – Avagy a császár új ruhája Láthatóvá tett láthatatlan? – Avagy a császár új ruhája
A Godot Labor „Fiktív Kiállításáról”
art&design

"A rajzolás főleg annak konfigurációja, amit látunk"
Paul Cézanne (1839-1906) rajzaiból és akvarelljeiből nyílik kiállítás nyáron a New York-i Modern Művészetek Múzeumában (MoMA)

Más művészeti ágakról

irodalom

Helyzetjel - Észak Helyzetjel - Észak
Ibsen a konyhában
irodalom

Hangulatjelentés is, igaz is Hangulatjelentés is, igaz is
A Margó Irodalmi Fesztivál második napjáról
Külföldön Sikeres Magyar Művészek

Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat Az otthon fogalma alapjaiban határozza meg munkáimat
Interjú Schwéger Zsófia festőművésszel külföldi felsőoktatásban szerzett tapasztalatokról, kapcsolati háló építéséről és az időbeosztás fontosságáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés