bezár
 

zene

2021. 07. 03.
Herbie Hancockot játszik a Modern Art Orchestra jövőhéten a Fonóban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Herbie Hancockot játszik a Modern Art Orchestra jövőhéten a Fonóban A Legendás Albumok sorozat koncertjein a jazztörténet szempontjából különösen jelentős lemezek anyagait hallhatjuk a Modern Art Orchestra előadásában. Július 10-én 20 órától a Maiden Voyage című lemezt játsszák végig a Fonóban.

A koncertekkel a zenészek nem csupán tiszteletüket fejezik ki a jazzlegendák és műveik iránt – a Legendás Albumok mögötti műhelymunka fejlődési folyamat is egyben. A MAO muzsikusai (Fekete-Kovács Kornél – trombita; Bacsó Kristóf – szaxofon; Cseke Gábor – zongora; Bögöthy Ádám – nagybőgő; Csízi László – dob) tanulmányozzák és internalizálják az aktuális lemezanyag egészét, a zenei szerkezeteket és a hangszereléseket az előadások alkalmával érintetlenül hagyva. Minthogy a jazz nyelvezetének esszenciális összetevői az improvizáció és a szólisztikus önkifejezés, a muzsikusok természetesen rögtönzött szólókat adnak elő a koncerteken. Az eredeti szerzemények és hangszerelések tiszteletben tartásának és a Modern Art Orchestrától megszokott színvonalú zenészek improvizációinak köszönhetően a Legendás Albumok egyszerre hozza testközelbe a hallgatókat a jazz mesterműveinek tradícióival és garantál friss zenei élményt.

Herbie Hancock egyik legnagyobb hatású albuma, a Maiden Voyage. A Rudy Van Gelder felügyelete alatt elkészített lemez 1965 tavaszán jelent meg a Blue Note Recordsnál, s jelentősége nem kizárólag színvonalából ered. A Miles Davis Quintetben összecsiszolódott ritmusszekció kormánykereke immár Hancock kezében van, az így keletkező zenei szövet néhány szempontból kötöttebb, mint a Második Quintet esetében. Ugyanakkor megjelennek olyan formai elemek is, melyek a szabad zene mainstream-be történő integrációját vetítik elő. A George Coleman, Freddie Hubbard, Herbie Hancock, Ron Carter és Tony Williams játékát megörökítő lemez úgy nyerte el egy jelentős méretű közönség szimpátiáját, hogy nem volt szüksége kompromisszumra a művészi kifejezést illetően.

Belépés érvényes védettségi igazolvány vagy applikáció felmutatásával lehetséges.

Jegyek és további információk a Fonó Budai Zeneház honlapján

A képen Herbie Hancock Maiden Voyage című albumának borítója látható. Kép forrása: Fonó Budai Zeneház

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

zene

Egy üres szoba megtöltése Egy üres szoba megtöltése
Magánbeszélgetés Király Ernő avantgárd zeneszerzővel* (születésének 102ik, halálának 14ik évében)
Interjú Boldoczki Gáborral pályakezdésről, menedzsmentről, a művészi felelősségvállalásról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés