bezár
 

film

2009. 07. 06.
Prizmát találsz a Nyitott Műhelyben
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Prizmát találsz a Nyitott Műhelyben A Prizma filmművészeti folyóirat első számának bemutatója július 10-én 19 órakor lesz a Nyitott Műhelyben, ahol két Cronenberg által rendezett rövidfilmet is láthatnak az érdeklődök. Az új, negyedévente jelentkező folyóirat „Téma” rovata a kanadai rendező, David Cronenberg munkásságát járja körül.
A tanulmányok sorát Pálos Máté írása nyitja, amely a technológia emberre gyakorolt hatásait vizsgálja a rendező filmjeiben. Fred Brotting és Scott Wilson szövege a Karambol című film kapcsán, az egyre inkább mechanikussá és hétköznapivá váló szex kérdését járja körül. Nemes Z. Márió tanulmánya Cronenberg filmes munkásságát az irodalmi antropológia kontextusában elemzi. Jankovics Márton a rendező konspirációs gondolkodásmódját vizsgálja más kémfilmek tükrében, míg Sepsi László az eXistenZ című film és a videojáték-filmek kapcsolatát veszi górcső alá.

A Cronenbergről alkotott képet árnyalja a „Téma” rovat további három cikke. A rendező saját magáról és filmjeinek értelmezéséről írt feljegyzéseiből Kovács Kata válogatott és fordított. Jakab Veronika a Karambol forgatókönyvéből fordított le egy emblematikus jelenetet, a „James Dean-performanszot”. A szám gerincét jelentő rovatot J. G. Ballard Karambol című regényének első fejezete zárja, mely Varró Attila fordításában először olvasható magyarul.

A „K2 – Kísérleti- és Kisjátékfilm” elnevezésű rovatban Megyeri Dániel Cronenberg rövid- és tévéfilmjeivel, Kele Fodor Ákos Chris Cunningham videoklipjeinek testképével foglalkozik. A kísérletifilmes Stan Brakhage munkásságát Lichter Péter mutatja be.

A „Kritika” rovatban bírálatot olvashatunk A pankrátorról és az Apaföldről Tüske Zsuzsanna, illetve Nagy V. Gergő tollából. Mark Browning Cronenberg-monográfiájáról Roboz Gábor írt recenziót.

A Prizma első számát Bakó Tamás grafikái illusztrálják.
nyomtat

Szerzők

-- Balogh Endre --

A prae.hu művészeti portál alapító-főszerkesztője, a PRAE.HU Informatikai és Kommunikációs Kft. ügyvezetője, a Prae Kiadó vezetője. 2009-2011 a József Attila Kör Irodalmi Egyesület (JAK) elnöke. Önálló prózakötete: A parazita (2008, FISZ).


További írások a rovatból

A 14. Frankofón Filmnapokról
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál
A legkülönbözőbb természetű titkok a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon
Az Arcok visszapillantóban és a Kiáltvány a gyerekekért a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon

Más művészeti ágakról

Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés