bezár
 

zene

2021. 07. 11.
Arcus Temporum - Liszt és Dukay a fesztivál középpontjában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Arcus Temporum - Liszt és Dukay a fesztivál középpontjában Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkássága áll az idei Arcus Temporum Kortárs Művészeti Fesztivál középpontjában, amelyen a koncertek, irodalmi estek és tárlatok mellett spirituális programok és orgonatúrák is várják a közönséget.

A szervezők közleménye szerint az augusztus 27. és 29. között zajló rendezvény idén "az emlékezet mélyen emberi tapasztalatára figyel", középpontba állítva Liszt Ferenc és Dukay Barnabás munkásságát.

A fesztivál zenei gerincét az a hangversenyprogram adja, amelyet Klukon Edit és Ránki Dezső állított össze a szervezők felkérésére.

Liszt olyan művei szólalnak meg a Pannonhalmi Főapátság különleges tereiben, amelyek elsősorban a modern, újító oldaláról szeretnék megismertetni a közönséggel a klasszikus zeneszerzőt, párba állítva a Dukay-életművel, egyúttal méltón illeszkedve Pannonhalmához - írják a közleményben.

A fesztivál zenei művészeti vezetését idén Klukon Edit és Ránki Dezső zongoraművészek vállalták, akik zongoraművész fiúkkal, Ránki Fülöppel együtt alakították ki a rendezvény gerincét adó öt hangverseny programját. Rajtuk kívül Lantos István, Nemes László Norbert, az Új Liszt Ferenc Kamarakórus, valamint Tabajdi Ádám is közreműködnek az eseményen.

A beharangozó szerint a fesztiválprogram követi a Pannonhalmi Főapátság 2021-es témáját, amely az Emlékezet, ehhez kapcsolódik a fesztivál idei fő üzenete, a személyesség, amelyet Dejcsics Konrád bencés szerzetes, fesztiváligazgató (Konrád atya) fogalmazott meg.  

A fesztivál eseményei között idén is szerepelnek a szerzetesek által vezetett spirituális programok, amelyek során - bebocsátást nyerve az apátság elzárt tereibe - a látogatók megismerhetik a bencés szerzetesek mindennapjait.  

Arcus Temporum

„A fesztivál három napja alatt idén öt koncerten összesen ötven mű hangzik el. A zeneművek az első hangtól az utolsóig szoros kapcsolatban vannak egymással, bár a hangversenyek önmagukban is önálló egészek. (...) Olyan fontos, de ritkán játszott Liszt-művek hangzanak el, mint például a Septem sacramenta, a Mise orgonára, a Requiem vagy a kórusművek többsége. A zárókoncert érdekessége, hogy Liszt Via crucisa mellett a három zongoraművész egy-egy Dukay-szólóművet játszik el" - részletezi a közleményben a programokat Klukon Editet.

„A fesztivál neve időíveket jelent és arra utal, hogy ez a közösség visszatekint a múltba, hagyja magát inspirálni általa, de mindezt kortárs környezetben teszi. Vagy éppen fordítva, egymás mellé helyezi a klasszikus és kortárs alkotást, és a közöttük levő feszültségmezőbe ereszkedik bele. Végeredményben összeköt és feszültséget teremt, inspirál" - vallja Konrád atya.

Az irodalmi programok részeként a 100 éve született és 40 éve elhunyt Pilinszky Jánost idézi meg a háromnapos rendezvény. A 20. század egyik legjelentősebb költőjéről dokumentumfilmekkel, költészetéről pedig összeművészeti előadással emlékeznek meg, a fesztiválon Marno János József Attila-díjas költővel is találkozhat a közönség.

Mint írják, a fesztiválon Krajcsovics Éva Munkácsy-díjas festőművész kiállítása, valamint a Láthatatlan spektrumok című időszaki tárlat mellett egy 28 fős, képzőművészeti hallgatókból álló alkotótábor keretében megszülető műalkotások befogadóivá is válhatnak a látogatók.

A fesztivál részletes programja az www.arcustemporum.com oldalon olvasható.

Képek forássa: Arcus Temporum Művészeti Fesztivál Facebook oldala

nyomtat

A prae egy több mint húsz éves történettel rendelkező brand, aminek növekedését és fejlődését most Ön is segítheti. Célunk, hogy minél több emberhez eljussanak a kultúráról való gondolataink és az ezt tartalmazó termékeink - akár az online portál cikkei, a különböző folyóiratszámok vagy a könyveink. A kooperációt nem szeretnénk viszonzatlanul hagyni: a különböző támogatásokért igyekszünk azzal egyenértékű köszönetet mondani.

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

lemezismertető
Bach: szonáták és partiták hegedűre Itzhak Perlman előadásában
Nagy Ákos zeneszerzővel Lineaments I. című lemeze kapcsán beszélgettünk

Más művészeti ágakról

színház

Mindig bennem volt a játék szeretete Mindig bennem volt a játék szeretete
Interjú Szabó K. Istvánnal marosvásárhelyi tanulmányairól, külföldön szerzett rendezői tapasztalatairól és további terveiről
színház

Shakespeare, amikor magyar és abszurd Shakespeare, amikor magyar és abszurd
Hamlear a Gyulai Várszínházban
színház

Szól bennünk a világ Szól bennünk a világ
Háy János Elem című darabja a Szkénében


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés