bezár
 

zene

2021. 07. 28.
Koncertek a hangszerek királynőjével
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Koncertek a hangszerek királynőjével Augusztus 7-én kerül megrendezésre Orgonák éjszakája, amely a több mint 60 városban zajló OrgonaPont nyári koncertsorozat részeként jött létre a hangszer népszerűsítésének céljával.

A rendezvénysorozat programjai között található orgonakoncert, orgonás liturgia, előadások, kiállítások és hangszerbemutatók. A látogatók olyan érdekes programoknak lehetnek részesei, mint a balatonboglári gömbkilátóban és a pécsi Kodály Központ tetején felcsendülő orgonaszó, Szegeden megkóstolhatják a hangszerek királynőjéről elnevezett fagyikelyhet, Kecskeméten és Miskolcon pedig több orgonakoncert közül válogathatnak. Érdekesség, hogy idén a fesztivál orgonaművét Balázs Ádám írta, aki többek között az Oscar díjas Mindenki, valamint az Arany Medve díjas Testről és Lélekről című filmek zenéjének szerzője.

A Budavári Evangélikus Templomban Bán István orgonaművész és Béres Tímea szoprán koncertje, majd egy orgonasimogató előadás hangzik el. A Belvárosi Ferences Templomban Deák László és Kecskés Mónika orgonaművész lép fel, a Budapest Jazz Clubban Regály György szólaltatja meg az orgonát, közreműködik Szakcsi Lakatos Béla Kossuth -és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész és Balázs Elemér dobos.

Az idei eseménysorozat különlegessége, hogy a pápa kórusa a Szent István Bazilikában ad hangversenyt augusztus 7-én. A Sixtus-kápolna kórusa egyedülálló a világ zenekultúrájában, már a 6. század végétől feljegyzések bizonyítják a pápa kórusának létezését. Koncertjeiken a zenei és liturgiatörténet legfontosabb alkotásai is megjelennek, melyek által a kórus az Egyház evangelizációs küldetését is kifejezi. Az együttes az itáliai reneszánsz mesterek legszebb a cappella egyházi művei közül válogat. Az énekegyüttes karnagya Marcos Pavan, a hangszerek királynőjét Josep Solé Coll orgonaművész szólaltatja meg.

A négyzetes kép forrása: OrgonaPont

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Jakob Bro and Joe Lovano: „Once Around The Room” koncertje a Müpában, 2023. október 26.

Más művészeti ágakról

Alex Garland: Polgárháború
Láng Orsolya Ház, délután című könyvének bemutatójáról
irodalom

Závada Péter: A muréna mozgása, Jelenkor, Budapest, 2023.


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés