bezár
 

színház

2021. 08. 10.
A rejtélyes sorsú hagyaték - virtuális kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A rejtélyes sorsú hagyaték - virtuális kiállítás A rejtélyes sorsú hagyaték címmel virtuális kiállítással tiszteleg Bárdos Artúr, a 20. századi magyar színháztörténet kimagasló alakja előtt halálának 47. évfordulóján az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI).

Bárdos Artúr rendező, színházigazgató 1948. október 21-én lemondott a Belvárosi Színház vezetéséről, és az Amerikai Egyesült Államokba utazott, ahol politikai menedékjogot kért. Hivatalos útlevéllel hagyta el Magyarországot, de nem tervezte a visszatérést - idézi fel a múzeum által az MTI-hez eljuttatott közlemény.

Szkéné színház

Mivel csak néhány könyvet vihetett magával, könyvtárának legértékesebb részét a színigazgató-rendező biztonságba helyezte, csakhogy a teljes hagyatéknak nyoma veszett - írják, kiemelve, hogy a közelmúltban olyan kéziratok, dokumentumok és fotográfiák kerültek az OSZMI tulajdonába, melyek hollétéről még Bárdos Artúr Egyesült Államokban élő fiai sem tudtak.

Mint kiderült, Bárdos Artúr egy barátja, Zsebők Zoltán Kossuth-díjas magyar orvos, radiológus, egyetemi tanár gondjaira bízta értékes emlékeit, melyek az ő házának padlásán lapultak évtizedeken át.

Noha a teljes anyag feldolgozása még folyamatban van, az OSZMI legújabb virtuális kiállítása ebből a színháztörténeti felfedezésből ad némi ízelítőt fényképeken, leveleken, plakátokon és egyéb dokumentumokon keresztül keddtől a embed.culturalspot.org honlapon.

Fotó: mek.oszk.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről
színház

HöKöm Project: Wándör Wumen és Szupermen
Horváth Florencia és Karádi Gergő Valójában senki című zenés irodalmi, színházi estje

Más művészeti ágakról

Szálinger Balázs volt a Költőim sorozat vendége
Tóth Kinga AnnaMaria sings/singt/énekel című kötetének bemutatója
Denis Villeneuve: Dűne – Második rész


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés