bezár
 

irodalom

2021. 08. 11.
Megjelent Seregi Tamás új könyve, a Jövőbe szédülő lendülettel
Seregi Tamás: Jövőbe szédülő lendülettel. Avantgárd és kultúra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Prae Kiadó gondozásában megjelent, és a Kis Présházban már meg is vásárolható Seregi Tamás új könyve (aki akar, előtte egy finom Pasco kávé vagy más frissítő mellett bele is lapozhat). Jövőbe szédülő lendülettel. Avantgárd és kultúra című kötetében a filozófus, irodalomtörténész a művészet huszadik-huszonyegyedik századi szerepére kérdez rá.

Létezik-e művészet kultúra nélkül, és van-e értelme kultúráról beszélni úgy, hogy a művészetet nem tekintjük annak részeként? Milyen új problémákat, helyzetet, felismeréseket eredményezett a történeti avantgárd a művészet és a kultúra összetett viszonyában, és milyeneket a neoavantgárd? 

Seregi Tamás könyve ezekre a bonyolult kérdésekre keresi a választ. A kötet első felében a történeti avantgárdról, Kassák Lajosról, majd a neoavantgárd egyes dilemmáiról, Moholy-Nagy Lászlóról, Kállai Ernőről, Tamkó Sirató Károlyról olvashatunk egymással számos tekintetben összefüggő, a kérdésirányok kijelölésében és a válaszokhoz vezető út kialakításában konzekvens esettanulmányokat. A könyv második része nagyívű esszé művészet és kultúra nyugvópontra nem jutó kapcsolatáról: része-e a művészet a kultúrának, vagy bizonyos változatai mindig is kívül estek azon, éppen amiatt, mert nem voltak képesek műveleti területté válni, azaz domesztikálódni? A művészet és a kultúra felvilágosodás utáni története elvezet napjaink nagyon is gyakorlati kérdéséhez: mi a szerepe a művésznek a kulturális termelésben?

„Létezhet-e annál magától értetődőbb tétel, főleg manapság, a kultúratudományok korszakában, mint hogy a művészet a kultúra része? Ebben a hosszú esszében én mégis rá szeretnék kérdezni ennek a tételnek az igazságára. Hogy mire juthatunk egy ilyen vizsgálódással, az igazán csak a terjedelmes szöveg végére derül majd ki, annyit azonban már előre szeretnék leszögezni, hogy a válaszom természetesen nem egyértelmű igen vagy nem lesz, bár tagadhatatlan, hogy elfogult vagyok a nem-kulturális orientációjú művészet irányában, sőt, úgy gondolom, hogy egy kultúrának, amelyik fejlődni, változni, vagy egyáltalán életben maradni szeretne, nyitottnak kell lennie az ilyenfajta művészetre, támogatnia kell azt, és nem a művészettől kell követelnie, hogy az 'kulturális' legyen, hanem neki magának kell megtalálnia az eszközöket, amelyek segítségével a művészet a kultúra részévé tehető. Ha egyáltalán ez a célunk vele, értsd, ha valaha is valamilyen kulturális funkcióval akarjuk felruházni azt.”

A könyv elérhető a kiadó webshojában, megvásárolható a Kis Présházban (1111 Budapest, Bartók Béla út 44.), és hamarosan kapható lesz országszerte a könyvkereskedésekben. 

 

Jövőbe szédülő lendülettel

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

irodalom

A Jelenkor Kiadó új költészeti kiadványainak bemutatója
Magyar Széppróza Napja a Fiatal Írók Szövetségénél
Kiszely Márk volt a Kötetlenül sorozat vendége
Weber Kristóf Keringő című regényének bemutatója


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés